Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Κοινόχρηστα, διαχειριστής, θέρμανση: Οδηγός συμβίωσης σε πολυκατοικία


Με την πάροδο των ετών ο αριθμός των πολυκατοικιών αυξάνει συνεχώς, το ίδιο και ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν να ζήσουν σε ένα διαμέρισμα. Η «συγκατοίκηση» όμως μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη από ό,τι είχες υπολογίσει, ειδικά αν δεν γνωρίζεις τον τρόπο λειτουργίας της πολυκατοικίας.

Πάμε να δούμε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν τον διαχειριστή, τα κοινόχρηστα, τη θέρμανση κτλ.

Τι σημαίνει κανονισμός πολυκατοικίας;
Πρόκειται για ένα κείμενο που περιγράφει τις σχέσεις των συνιδιοκτητών και τη λειτουργία της πολυκατοικίας. Το κείμενο αυτό αποτελεί μέρος του συμβολαίου αγοράς που υπογράφεται από κάθε ιδιοκτήτη. Αντίστοιχα όταν ένα διαμέρισμα νοικιάζεται ο ενοικιαστής δεσμεύεται πως θα τηρεί τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Πώς εκλέγεται ο διαχειριστής και ποιες αρμοδιότητες έχει;
Ο διαχειριστής εκλέγεται μετά από συνέλευση των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας και ασχολείται με τη διαχείριση των κοινόχρηστων πραγμάτων-αναγκών του κτιρίου. Στις αρμοδιότητές του συγκαταλέγονται:

Η εξόφληση των λογαριασμών
Η επίβλεψη εργασιών όπως η καθαριότητα, τυχόν επισκευές
Κατανομή των δαπανών σε κάθε διαμέρισμα
Είσπραξη οφειλών
Έλεγχος αποθέματος πετρελαίου και εκ νέου προμήθεια
κ.α.

Επειδή η διαχείριση πολυκατοικιών απαιτεί αρκετό χρόνο στις μέρες επιλέγονται εταιρείες που αναλαμβάνουν όλο το κομμάτι της λειτουργίας τους.



Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα;
Η είσπραξη των κοινοχρήστων είναι ίσως η δυσκολότερη εργασία του διαχειριστή. Η κατανομή των δαπανών είναι καλό να γίνεται ομαλά για μην υπάρχουν μήνες με πολύ μεγάλες χρεώσεις που πιθανόν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Στην περίπτωση που κάποιος αρνείται να εξοφλήσει την οφειλή του, ο διαχειριστής θα τον παραπέμψει στη συνέλευση των συνιδιοκτητών για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες.

Αν ο ενοικιαστής μετακομίσει και δεν έχει εξοφλήσει κοινόχρηστα, τι θα συμβεί;
Υπόχρεος για τις οφειλές του διαμερίσματος είναι ο ιδιοκτήτης. Γι’ αυτό και τα κοινόχρηστα θα βαρύνουν τελικά εκείνον.

Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας;
Κατά τη θερινή περίοδο: από τις 15:00 έως τις 17:30 και από τις 23:00 έως τις 07:00
Κατά την χειμερινή περίοδο: από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 22:00 έως τις 07:30
Θερινή περίοδος είναι από την 1 Απριλίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου και χειμερινή από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Μαρτίου.

Μπορεί ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιείται σαν οικία να μετατραπεί σε επαγγελματική στέγη;
Στον κανονισμό της πολυκατοικίας αναφέρονται οι χρήσεις των διαμερισμάτων του κτιρίου. Συνήθως ο κανονισμός απαγορεύει χρήσεις που προκαλούν σημαντική ενόχληση όπως σχολές χορού, μηχανουργεία κ.α. Αν μιλάμε για τέτοιου είδους επγγαλματική στέγη θα πρέπει να περάσει από την γενική συνέλευση της πολυκατοικίας.

Πώς κατανέμονται οι δαπάνες των κοινοχρήστων;
Οι δαπάνες μιας πολυκατοικίας κατανέμονται ανάλογα με τα χιλιοστά της εκάστοτε κατηγορίας, διότι θα ήταν άδικο και παράνομο να γίνεται κατανομή σε ίσα μερίδια. Για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις συνήθως τα κοινόχρηστα εκδίδονται από εταιρείες εξυπηρέτησης πολυκατοικιών, οι οποίες υποχρεούνται να παραδώσουν, συγκεντρωτικές καταστάσεις εξόδων, πλήρη ανάλυση των δαπανών κάθε κατηγορίας, ειδοποιητήρια και αποδείξεις ώστε να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος υπολογισμού των δαπανών.

Πηγή: polikatoikia.com (ΣA, 8/12/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!