Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 21/4 * 1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

8/12/18

Παραμένουν τα προβλήματα στην πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα


Την Παρασκευή η πρώτη καταβολή
Μετά τα χθεσινοβραδινά προβλήματα στην πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα, σήμερα η κατάσταση φαίνεται άλλοτε να εξομαλύνεται κι άλλοτε να παραμένει δύσκολη, με την εφαρμογή να εμφανίζει «πρόβλημα φόρτωσης» και να μην ανοίγει καν για να αφήσει τους χρήστες να κάνουν εισαγωγή στοιχείων.

Από το πρωί, υπήρξαν διαστήματα που η πλατφόρμα λειτουργούσε, ενώ πριν λίγο εμφάνισε και πάλι προβλήματα φόρτωσης.

Πιθανώς ο μεγάλος αριθμός των χρηστών, που επιχείρησαν χθες να μπουν και να δηλώσουν τα στοιχεία τους, προκάλεσε ξανά και ξανά την κατάρρευση της εφαρμογής, καθώς σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι περιμένουν να καταθέσουν την αίτηση, αριθμός στον οποίο το σύστημα φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί.

Σήμερα πάντως, η πλατφόρμα άλλοτε παραπέμπει τους χρήστες στη σελίδα για να κάνουν εισαγωγή των κωδικών τους από το Taxisnet για να υποβάλουν την αίτησή τους, κι άλλοτε δεν ανοίγει καθόλου.

Αυτό που θέλει μεγάλη προσοχή είναι τα στοιχεία για τη διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού.Σε κάθε περίπτωση, στην αρχική σελίδα της εφαρμογής περιγράφονται τα 6 βήματα για να μάθει κάποιος αν είναι δικαιούχος ή όχι.

Βήμα 1.
Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2.
Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Βήμα 3.
Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
Σας προτρέπουμε να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4.
Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους στο TAXISnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Αν τυχόν έχει γεννηθεί παιδί στην οικογένειά σας μετά την 1/1/2018 μπορείτε να το προσθέσετε εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. από το αντίστοιχο κουμπί.

Βήμα 5.
Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6.
Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση - Συναίνεση]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2018, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

Είστε άνω των 70 ετών;

Για τους άνω των 70 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η αίτηση θα δημιουργηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Το παραπάνω αφορά νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι. Δεν ισχύει όταν στο νοικοκυριό υπάρχουν και άλλα μέλη.
Για όποιον δεν επιθυμεί την αυτόματη καταβολή του μερίσματος, υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης της αίτησής.

Προσοχή: Σε περίπτωση που πληρούσατε τις προϋποθέσεις της οίκοθεν καταβολής και για το μέρισμα του 2017 και δεν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή, σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τη διασταύρωση των στοιχείων σας. Σας προτρέπουμε φέτος, να ακολουθήσετε κανονικά την διαδικασία υποβολής αίτησης και να μην περιμένετε την αυτόματη υποβολή, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα με την περσινή καταβολή».Την Παρασκευή η πρώτη καταβολή

Την ερχόμενη Παρασκευή θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει εγκαίρως ηλεκτρονική αίτηση.

Δεν αποκλείεται να γίνουν μελλοντικά και άλλες καταβολές σε δικαιούχους που δεν ολοκλήρωσαν έγκαιρα την αίτησή τους.

Η διαδικασία φέτος πατάει πάνω στο μοντέλο της περσινής με την προσυμπληρωμένη αίτηση, η οποία ξεκλειδώνει τους κωδικούς του Taxinet.

Για την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr απαιτούνται αυτές οι βασικές κινήσεις:

-Έλεγχος των στοιχείων του δικαιούχου
-Συμπλήρωση του IBAN
-Συγκατάθεση των φιλοξενουμένων ότι έχουν δηλωθεί ως τέτοιοι
-Αποδοχή του μερίσματος του 2018

Σημειώνεται ότι η η ύπαρξη των φιλοξενουμένων έχει επιβεβαιωθεί μέσω ηλεκτρονικής παραβολής στις φορολογικές δηλώσεις. Πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν ή να αφαιρεθούν φιλοξενούμενα μέλη για το κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο οικονομικών, φέτος οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι λόγω των αλλαγών στα περιουσιακά στοιχεία.

Ευνοϊκότερο είναι το πλαίσιο για όσους είναι άνεργοι. Όσοι έχουν έξι μήνες συνεχόμενη ανεργία από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως την 30ή Νοεμβρίου 2018 μπορούν να αφαιρέσουν έως και 9000 ευρώ από το εισόδημα που δήλωσαν το 2017 ώστε να μην χάσουν το φετινό μέρισμα. Στην περίπτωση ανεργίας για περισσότερους των έξι μηνών, προστίθεται το ποσό των 1500 ευρώ έκπτωσης για κάθε μήνα επιπλέον ανεργίας.

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για το Κ. Μέρισμα

(ΣA, 8/12/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!