Πέτσας: Δεν μειώνεται το αφορολόγητο, δεν κόβονται επιδόματα * ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο α' πενταμήνου * Στα 337,4 δισ. το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του έτους * ΟΑΕΔ: 858.069 οι άνεργοι τον Ιούνιο * ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 - Ταμειακό έλλειμμα 3,388 δισ. ευρώ * Στο 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

5/12/18

Με νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια η προστασία της πρώτης κατοικίας


Στη διακεκαυμένη ζώνη των κατασχέσεων κινδυνεύουν να μπουν ιδιοκτήτες ακινήτων με εμπορική αξία άνω των 100.000 ευρώ. Ο νόμος Κατσέλη όπως τον ξέραμε ή για την ακρίβεια με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που γνωρίζαμε στο τέλος του χρόνου θα αποτελεί παρελθόν.

Προστατευμένοι με βάση τα παλιά κριτήρια θα είναι όσοι πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα θα ισχύουν τα νέα κριτήρια όπως αυτά θα συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και Θεσμών. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ασκούν μεγάλες πιέσεις ώστε να ”συρρικνωθούν” τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το Eurogroup της Δευτέρας έδωσε τις κατευθύνσεις και τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να οριστικοποιήσει τα κριτήρια . Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλαγές αναμένονται στα εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια και κυρίως στην αξία του ακινήτου. Αντίθετα, φαίνεται πως δεν θα υπάρχουν αλλαγές στις υπόλοιπες διατάξεις του νόμου οι οποίες ορίζουν τη διαδικασία, τους χρόνους και τα υπόλοιπα κριτήρια.Η μεγάλη αλλαγή ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει σε όσα ορίζει το άρθρο 9, σχετικά με τα όρια της αξίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη. Οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαίτερα πιεστικοί προκειμένου να πέσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τα κριτήρια και με αυτό τον τρόπο να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Εξίσου σημαντικό για το ποιοι θα μπορούν να προστατευθούν με την ένταξη τους στο νόμο, θα είναι και το γεγονός ότι οι δανειστές πιέζουν προκειμένου τα όρια για την αξία της πρώτης κατοικίας να είναι σε εμπορικές και όχι στις αντικειμενικές τιμές.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις των δανειστών προβλέπουν το όριο να πέσει για τον άγαμο ακόμα και στις 75.000 ευρώ εμπορικής, ενώ το αντίστοιχο όριο για μια οικογένεια με τρία παιδιά να είναι οι 100.000 ευρώ.

Σήμερα, ο νόμος προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο, 220.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ η αξία αυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Πιέσεις ασκούνται προκειμένου να μειωθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι αυτά που ισχύουν σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Συγκεκριμένα σήμερα το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή το οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο θα πρέπει να είναι έως 13.906 ευρώ, για το ζευγάρι 23.659 ευρώ με προσαύξηση για το κάθε παιδί έως και το τρίτο 5.714 ευρώ.

Απέναντι στις πιέσεις των δανειστών η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρώσει «υπερασπιστική» γραμμή προκειμένου να γλιτώσει την περικοπή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για το νόμο Κατσέλη και να πείσει τους Θεσμούς να παραταθεί χωρίς αλλαγές για ακόμα ένα χρόνο.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τις αποφάσεις να πρέπει να ληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, η κυβέρνηση συγκεντρώνει τα στοιχεία με τα οποία θέλει να αποδείξει στους Θεσμούς ότι οι αιτήσεις για την ένταξη στον νόμο Κατσέλη μειώνονται. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες επιτρέπει να αποφασιστεί η παράταση του νόμου ως έχει, αν και πλέον μοιάζει αδύνατο να μην υπάρξει «ψαλίδι» στα σημερινά όρια τα οποία προβλέπει ο νόμος.

Ως αντιστάθμισμα των δυσμενών αλλαγών, η κυβέρνηση εξετάζει να ενεργοποιήσει τον πρόβλεψη που υπάρχει στον νόμο Σταθάκη σχετικά με την επιδότηση της μηνιαίας δόσης, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα μοντέλο κοντά σε αυτό της Κύπρου.

Πηγή: huffingtonpost.gr (ΤΕ, 5/12/18)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!