Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Νέα αναστολή για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων


Στο «ψυγείο» θα παραμείνει και το 2019, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων νεότερη τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία «αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος ο φόρος υπεραξίας», έως και τις 31-12 2019.

Από το 2014 όταν ψηφίστηκαν οι διατάξεις για επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Κάθε χρόνο, στα τέλη Δεκεμβρίου ψηφίζεται μια τροπολογία με την οποία ο φόρος υπεραξίας μπαίνει στο «ψυγείο» για το επόμενο έτος αλλά μέχρι τώρα- άγνωστο γιατί- δεν έχει καταργηθεί.



Οι «παγωμένες» διατάξεις προβλέπουν ότι:

- Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

- Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

- Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Όλα τα παραπάνω, θα ίσχυαν εάν ο φόρος είχε ενεργοποιηθεί.

(ΤΡ, 11/12/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!