Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» - Πότε θα δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους


Συνωστισμός επικρατεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα. Αρκετοί όμως απ’ όσους κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση διαπίστωσαν ότι βρήκαν λάθη στα προσυμπληρωμένα στοιχεία τους ή διαπίστωσαν ότι το σύστημα δεν τους βρίσκει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το σύστημα «εξαφάνισε» αρκετές χιλιάδες δικαιούχους (κυρίως άνεργους και συνταξιούχους).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων που δεν εγκρίθηκαν αφορούσε:

- υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσού εισοδήματος του δικαιούχου
- ο δικαιούχος δεν πληρούσε το όριο της παραμονής των 5 ετών στην Ελλάδα
- η εφαρμογή δεν μπορούσε να βρει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα από το TAXISnet.



Πότε θα κατατεθούν τα χρήματα
Καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ορίζεται η Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Όσοι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος κατέθεσαν αίτηση μέχρι την Τρίτη το βράδυ τότε η ΗΔΙΚΑ το πρωί θα στείλει τα στοιχεία και στις 14 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν κανονικά.

Για όσες αιτήσεις εγκριθούν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και την καταληκτική προθεσμία, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.

Ποιοι εξαιρούνται
Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Τι σημαίνει αυτό; Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ή και δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους.

Επίσης, αν κάποιος δικαιούχος έχει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο από το δηλωθέν εισόδημά του, τότε χάνει το μέρισμα.

Συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών χάνουν και εφέτος το μέρισμα, καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση τους αφορούν στο σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.

Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2017, ακόμα και αν σήμερα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Πηγή: in.gr (ΤΕ, 12/12/18)

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για το Κ. Μέρισμα



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!