Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Σοκ για 93.000 δημοσίους υπαλλήλους - Ποια επιδόματα μειώνονται


Αγωνία για 93.000 Δημοσίους υπαλλήλους που θα δουν από το 2019 δραστική μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν. Το Δημόσιο έχει εντολή να μειώσει άμεσα έως τον Φεβρουάριο τα επιδόματα σε Βαρέα και Ανθυγιεινά και οι μειώσεις μπορεί να αφορούν είτε στο ποσό που δίδεται, είτε στα άτομα που τα λαμβάνουν.

Σήμερα παίρνουν το επίδομα 93.000 άτομα. Το ποσό κυμαίνεται από τα 35 ως τα 150 ευρώ. Το δημόσιο ωστόσο είναι υποχρεωμένο να κάνει περικοπές και έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι είτε θα χάσουν μέρος του ποσού, είτε θα βρεθούν εκτός ΒΑΕ. Όλα θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο του 2019.

Πλέον θα επανεξεταστούν όλοι οι κλάδοι στους οποίους χορηγείται επίδομα για να διαμορφωθούν νέες κατηγορίες και κλίμακες δικαιούχων. Στόχος είναι η μείωση της χορήγησης επιδόματος κατά 32%.



Ποιοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Οι εργαζόμενοι που παίρνουν σήμερα ΒΑΕ είναι εκείνοι που εργάζονται σε νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, Α’ και Β’ βαθμού, και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ (εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, προσωπικό στην εποπτεία καθαριότητας, εργάτες και οδηγοί στην αποκομιδή των σκουπιδιών, το νοσηλευτικό προσωπικό, εργάτες, οδηγοί και χειριστές μηχανημάτων ψεκασμού, εργάτες κοπής δέντρων και εργάτες καθαριότητας στα νεκροταφεία).

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι η αγωνία των δημοσίων υπαλλήλων είναι διπλή καθώς εκτός του ότι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, στην περίπτωση που τους κοπεί τελείως το επίδομα, θα πρέπει να μείνουν πέντε επιπλέον χρόνια στη δουλειά.

Πηγή: mononews.gr (ΔΕ, 3/12/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!