Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

54 προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για 6,8 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις


Οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην έρευνά του για την οικονομική συγκυρία του μηνός Οκτωβρίου. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τους μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων εκτός του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον, σημειώνει σε άλλο σημείο το ΙΟΒΕ, οδηγεί σημαντικούς τομείς της οικονομίας σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικά αναφέρει πως για το 45% του δείγματος από τον κλάδο των κατασκευών το μείζον πρόβλημα είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως προκύπτει από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Douleutaras.gr, σύμφωνα με την οποία οι συμμετέχοντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Αυτό το πρόβλημα επιχειρεί να λύσει η Κυβέρνηση μέσα από σειρά δράσεων, προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων που ήδη "τρέχουν” ή έχουν προγραμματιστεί να "ανοίξουν” μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Πρόκειται για 54 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 11,896 δισ. ευρώ -σ.σ. τα 6,717 δισ. ευρώ αφορούν σε δημόσια δαπάνη, τα 3,963 δισ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή, 898,4 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από τις τράπεζες ενώ από ευρωπαϊκούς φορείς θα "πέσουν" περί τα 317,8 εκατ. ευρώ- που είναι υπό την πολιτική επίβλεψη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας κ. Γιάννη Δραγασάκη και υπό τη διαχειριστική ευθύνη του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Τάκη Κορκολή.

Από τις συνολικά 54 δράσεις, οι 37 προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ, είναι δράσεις που θα "τρέξουν” μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2019 και στις οποίες το χρηματοπιστωτικό σύστημα καλείται να συμμετέχει, μέσω δανείων και μικροπιστώσεων, με 645 εκατ. ευρώ.



Ποιες δράσεις έρχονται

Σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού των 6,8 δισ. ευρώ αφορά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ το οποίο περιλαμβάνει 3 προγράμματα. Η συγκεκριμένη δράση είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,065 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 366 εκατ. ευρώ αφορούν δημόσια δαπάνη και τα υπόλοιπα 574 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή δανείων και μικροπιστώσεων στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις από τις τράπεζες. Ειδικότερο το ΤΕΠΙΧ ΙΙ (δάνεια) αφορά σε κεφάλαια κίνησης και επενδυτικού σκοπού με προνομιακό επιτόκιο. Τα συνολικά κεφάλαια φτάνουν στα 915 εκατ. ευρώ και τα όρια χρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης θα είναι από 10.000 έως 500.000 ευρώ με διάρκεια 24 – 60 μήνες και για κινήσεις επενδυτικού σκοπού από 25.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ (διάρκειας 5 – 10 έτη). Ωφελούμενοι είναι οι μικρομεσαίοι όλων των κλάδων. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ (εγγυήσεις) θα διαθέσει κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ και θα έχει ανώτατο όριο εγγύησης δανείου 80% και ανώτατο όριο ζημιάς χαρτοφυλακίου δανείων 25%. Ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ (μικροπίστωση) προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ θα έχει όρια χρηματοδότησης μέχρι 25.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ με την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου θα ανοίξει η δράση για την παροχή μικροπιστώσεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Η δράση είναι προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να ενεργοποιηθεί η δράση για την παροχή εγγυήσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το Ταμείο Υποδομών προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ, όπως και το πρόγραμμα Made in Greece προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχου ύψους, δηλαδή 80 εκατ. ευρώ, είναι ο προϋπολογισμός της δράσης 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία θα απευθύνεται σε νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις κλάδων όπως η ρομποτική, τεχνική γονιμοποίηση, ψηφιοποίηση κλπ.

Συνολικά 285 εκατ. ευρώ πρόκειται να "πέσουν” στην αγορά μέσα από τον Β’ κύκλο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Για το Restructuring επιχειρήσεων θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη δράση θα αφορά επιχειρήσεις που παραγωγής και μεταποίησης που χρίζουν χρηματοοικονομικής και διοικητικής ανασυγκρότησης. Για να ενταχθούν στη δράση θα πρέπει να εκπονήσουν βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Επίσης εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δράση προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ όπου θα δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων επιχειρήσεων.

Πηγή: capital.gr (ΚΥ, 2/12/18)



Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!