Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Διπλό σοκ για 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων


"Κροίσους" δυτικών προαστίων και υποβαθμισμένων περιοχών και ευνοημένους σε μεσαίες και ακριβές περιοχές φέρνει το «τσουνάμι» της διπλής αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την 1/1/2019, το οποίο θα ολοκληρωθεί με τη… χαριστική βολή από την 1/1/2020.

Οι φορολογούμενοι στις «φτωχές» περιοχές έχουν μόλις λίγες ημέρες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με το ελάχιστο δυνατό κόστος πράξεις μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών, καθώς από την 1/1/2019 θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Η κίνηση στα τμήμα Κεφαλαίου των ΔΟΥ είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες περιόδους, ωστόσο, οι περισσότεροι φαίνεται ότι σηκώνουν ψηλά τα χέρια, καθώς δεν διαθέτουν λεφτά για… πέταμα και ως εκ τούτου δεν προβαίνουν σε ανάλογες κινήσεις. Η κίνηση αυτή είναι αισθητή και στα συμβολαιογραφικά γραφεία, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση για το κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων κεφαλαίου.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι προτιμούν πλέον τις διαθήκες, οι οποίες έχουν μικρότερο κόστος, αλλά μελλοντικά μπορεί να έχουν υψηλότερες επιβαρύνσεις. Μάλιστα, οι παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι το 2019 αναμένεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ αποποίησης κληρονομιών, καθώς ολοένα και περισσότεροι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στο κλείσιμο υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, ενώ καθοριστικός παράγοντας για την αποδοχή μιας κληρονομιάς είναι τα χρέη που αφήνει στους κληρονόμους ο κληρονομούμενος.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να κλείσουν υποθέσεις μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και δωρεών στις 3.792 περιοχές όπου αυξάνονται οι τιμές ζώνης από την 1/1/2019, έχουν στη διάθεσή τους μόλις 10 εργάσιμες για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες χαμηλές αξίες και να αποφύγουν την πληρωμή υψηλότερων ποσών για φόρους, συμβολαιογραφικά έξοδα κ.λπ. Εκτιμάται ότι η αύξηση στις 3.792 περιοχές αγγίζει περίπου 3 εκατ. ιδιοκτήτες, ενώ όσοι έχουν ακίνητα σε μεσαίες, μεγαλομεσαίες και πολύ ακριβές περιοχές έχουν κάθε λόγο να περιμένουν το επόμενο έτος ή ακόμη και το 2020 προκειμένου να κλείσουν τις υποθέσεις τους με χαμηλότερες επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν σε 2.122 ζώνες, κάτι που σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές (υπολογίζονται σε περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες) θα δουν χαμηλότερες επιβαρύνσεις εφόσον κλείσουν τις υποθέσεις τους μέσα στη νέα χρονιά. Επιπλέον, οι τιμές ζώνης θα παραμείνουν αμετάβλητες για το 2019 σε 4.302 ζώνες, κάτι που σημαίνει ότι οικονομικά είναι ουδέτερος ο χρόνος διεκπεραίωσης των σχετικών υποθέσεων ακινήτων σε αυτές τις περιοχές.



«Τσουρούφλισμα»

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες περιοχών της ελληνικής επαρχίας και των… φτωχών προαστίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων θα εκπλαγούν από τις νέες επιβαρύνσεις που θα υποστούν το 2019 αλλά και το 2020, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών ζώνης.

Για παράδειγμα, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου η κατώτερη τιμή ζώνης αυξάνεται στα 1.000 ευρώ/τ.μ. από 650 ευρώ που είναι σήμερα. Έτσι, για την αγορά ενός σπιτιού 60 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 38.000 ευρώ, ο Φόρος Μεταβίβασης είναι σήμερα 1.140 ευρώ, ενώ από την 1/1/2019 η αξία του ακινήτου αυξάνεται στα 60.000 ευρώ και ο ΦΜΑ στα 1.800 ευρώ! Επιπλέον, οι πράξεις γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών θα έχουν υψηλότερα συμβολαιογραφικά έξοδα ή έξοδα κτηματολογίου, καθώς από τα 1.140 ευρώ θα ανέλθουν στα 1.800 ευρώ (αναλυτικά στον σχετικό πίνακα οι βασικές επιβαρύνσεις). Αν μάλιστα πρόκειται για την αγορά νεόδμητου ακινήτου που επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, σήμερα το ύψος του φόρου για το συγκεκριμένο ακίνητο ανέρχεται σε 9.120 ευρώ, ενώ από την 1/1/2019 θα εκτιναχθεί στα 14.400 ευρώ!

Μεγάλα θύματα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα είναι όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης κυμαίνονται από 500 έως 700 ευρώ/τ.μ. Όλες αυτές οι περιοχές, είτε εντός του 2019 είτε εντός του 2020, θα ευθυγραμμιστούν με το ελάχιστο κόστος οικοδομής που είναι 1.000 ευρώ/τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι στο στόχαστρο των επιβαρύνσεων θα βρεθούν κυρίως τα εκατομμύρια των ιδιοκτησιών που σήμερα έχουν πολύ χαμηλές τιμές ζώνης, γεγονός που θα οδηγήσει εκτός από τις επιβαρύνσεις και σε αδυναμία εκπλήρωσης τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.


Πηγή: Παρασκήνιο (ΚΥ, 16/12/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Γιατί χιλιάδες γονείς ακυρώνουν τις γονικές παροχές ακινήτων στα παιδιά τους



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!