Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Τέλος του νόμου Κατσέλη σε 30 ημέρες – Πώς θα σώσετε το σπίτι σας


Στον «αέρα» πρόκειται να βρεθεί η πρώτη κατοικία από τις αρχές του νέου έτους καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη, που εξαιρούν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη την πρώτη κατοικία, παύουν να ισχύουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Έτσι, οι δανειολήπτες έχουν 30 ημέρες προκειμένου να «γλιτώσουν» το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς. Οι θεσμοί εισηγούνται άμεσο «ξήλωμα» του νόμου 3869/2010 όσο συνεχίζει να μην αποδίδει.

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του νόμου όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και τον νέο νόμο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να τρέξουν στα δικηγορικά γραφεία ώστε να προλάβουν τις όποιες αλλαγές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης», ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει πλαίσιο προστασίας των οφειλετών, αλλά και της πρώτης κατοικίας και μετά την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, αν και υποστήριξε ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες (οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες επί του συγκεκριμένου θέματος), δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας της κύριας κατοικίας.



Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά για τον νόμο 3869/2010 (γνωστό ως νόμο Κατσέλη) απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα». Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως «πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη ή νόμου Σταθάκη (σ.σ. ο όρος χρησιμοποιείται μετά τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο τον Νοέμβριο του 2015, όταν υπουργός Οικονομίας ήταν ο κ. Γ. Σταθάκης) θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά τον Ιανουάριο του 2019».

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 η τότε υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη θέσπισε τον επίμαχο νόμο, που εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία την έννοια της πτώχευσης για φυσικά πρόσωπα και τη δυνατότητα δικαστικής ρύθμισης χρεών. Βασικό στοιχείο του νόμου 3869/2010 αποτελεί το άρθρο 9 όπου προβλέπεται η δυνατότητα του οφειλέτη να ζητήσει την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του της πρώτης κατοικίας, βάσει της αντικειμενικής αξίας αυτής και εισοδηματικών κριτηρίων. Με τις τροποποιήσεις που έγιναν το 2015 προβλέφθηκε ότι αίτηση εξαίρεσης της α΄ κατοικίας από τη ρευστοποίηση επιτρέπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς προκειμένου να εξευρεθεί διάδοχο πλαίσιο. Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε, επίσης, να διευκρινίσει ότι όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη δεν χάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις ευεργετικές διατάξεις του, ακόμη και αν αυτός καταργηθεί. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη λύση στο πρόβλημα. Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των κόκκινων δάνειων, επισήμανε ότι επεξεργάζεται διάφορα σχέδια το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι ίδιες οι τράπεζες. «Νομίζω ότι σιγά σιγά θα αντιμετωπιστεί», δήλωσε.

Τα Ειρηνοδικεία με σημαντικές αποφάσεις τους ανάβουν «πράσινο φως» για αναδρομικό «κούρεμα» οφειλών, εάν η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη έχει περαιτέρω επιδεινωθεί. Είναι γεγονός ότι ο νόμος Κατσέλη έσωσε πολλούς δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα και «κούρεψε» τα δάνεια τους από 50% – 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 100%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, άνω των 200.000 δανειοληπτών ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%. Δηλαδή 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Η τύχη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κριθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Και τότε θα απαιτηθεί η απαραίτητη συνεννόηση με τους θεσμούς. Το μέλλον των συγκεκριμένων διατάξεων θα το καθορίσει ο βαθμός αποσυμφόρησης των αιτήσεων των δανειοληπτών προς τα Ειρηνοδικεία για ρυθμίσεις των οφειλών τους. Έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρόσφατων τροποποιήσεων του νόμου και κυρίως εκείνο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου σε βάθος πενταετίας.

Σκοπός των παρεμβάσεων που είχαν γίνει το περασμένο καλοκαίρι ήταν να εντοπιστούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στις προστατευτικές διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας.

(ΚΥ, 2/12/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!