Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός και πώς μπορείτε να προστατέψετε 2500 ευρώ από την Εφορία


Οι φόροι έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και τα υπερπλεονάσματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Και μέσα σε όλα αυτά η εφορία «αγριεύει» καθώς είναι στην τελική ευθεία και το σύστημα των αυτόματων κατασχέσεων, που θα παρακολουθεί χρέη και καταθέσεις των οφειλετών.

Ωστόσο, υπάρχουν όρια και ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν μπορεί να κατάσχει η εφορία.

Το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας από τις κατασχέσεις είναι η πληρωμή ή η ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις των ποσών που έχουν βεβαιωθεί. Πέραν αυτών, στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία πληρωμής ακόμη και των δόσεων, οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν κατάσχονται τα πάντα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.



Κατ΄ αρχήν, πρέπει να δηλώσουν, έναν λογαριασμό ο οποίος θα είναι ακατάσχετος. Από αυτόν η Εφορία, δεν θα μπορεί να κατασχέσει ποσά, αν το υπόλοιπό τους είναι μέχρι 1.250 ευρώ.

Κανείς δεν σας απαγορεύει να δηλώσετε ως ακατάσχετο τον κοινό τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας και κανείς δεν σας απαγορεύει να ζητήσετε να κατατίθεται σε αυτόν τον λογαριασμό ο μισθός σας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το υπόλοιπο της κατάθεσής σας θα μπορεί να φτάνει στα 2500 ευρώ ή και στα 5000 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων) χωρίς η εφορία να μπορεί να τον ακουμπήσει.

Αναλυτικά:

Καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Πρέπει να έχει υποβληθεί ηλεκτρονική δήλωση στο Taxis.

Κατά προτεραιότητα πρέπει να δηλώνεται ως ακατάσχετος ο λογαριασμός της μισθοδοσίας.

Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς το υπόλοιπο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Τεκμαίρεται επομένως ότι στον συνδικαιούχο αναλογεί το υπάρχον χρηματικό ποσό διαιρεμένο με το σύνολο των συνδικαιούχων.

Έτσι, σε λογαριασμό με υπόλοιπο 2500 ευρώ, και δύο συνδικαιούχους, δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση (αν ο λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος) καθώς υπάρχει το όριο προστασίας των 1250 ευρώ.

Γενικώς σε κοινούς λογαριασμούς:

Κατάσχεται το ένα δεύτερο αν οι δικαιούχοι είναι δύο
Κατάσχεται το ένα τρίτο αν οι δικαιούχοι είναι τρεις

πηγή: fpress.gr (ΤΡ, 4/12/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!