Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Στις 13 και 14/12 καταβάλλονται τα αναδρομικά των ενστόλων


Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν πιστωθεί τα αναδρομικά των στρατιωτικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, το οποίο είναι το πρώτο Γενικό Επιτελείο που δημοσιοποίησε επισήμως στην ιστοσελίδα του τη σχετική πληροφορία.

Λίγα λεπτά αργότερα η ιστοσελίδα τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω του μεγάλου όγκου επισκεπτών. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα έγγραφο με σημειώσεις για την καταβολή των αναδρομικών στις Ενοπλες Δυνάμεις, στο οποίο ήταν σημειωμένη με κόκκινο στυλό η ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου και γινόταν αντιπαραβολή μεταξύ της σημερινής και προηγούμενης κυβέρνησης για την καταβολή των αναδρομικών.



Αναμένεται να ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα αναδρομικά και από τα άλλα δύο Γενικά Επιτελεία, του Στρατού και της Αεροπορίας. Την ίδια ώρα, κλειδωμένη είναι η ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20% και με αυτόν τον τρόπο θα εξαντληθεί οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι θα δηλώσουν τα ποσά στις φορολογικές δηλώσεις του 2019 (που αφορά τα εισοδήματα του 2018) και θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για κάλυψη τεκμηρίων και πόθεν έσχες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αστυνομικών, ενώ στελέχη στην Κατεχάκη διευκρινίζουν ότι ο πίνακας με τα ποσά που δημοσιεύει το «Εθνος» αφορά μόνο στους εν ενεργεία και όχι τους συνταξιούχους αστυνομικούς. Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει σε μία δόση.


Μέχρι 8.450 ευρώ
Από τον πίνακα που δημοσιεύει το «Εθνος» προκύπτει ότι τα ποσά των αναδρομικών που θα πιστωθούν κυμαίνονται από 640 μέχρι 8.450 ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι ο υπολογισμός των εν λόγω ποσών διαμορφώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, τις μισθολογικές μεταβολές, τον πραγματικό βαθμό, καθώς και τις ώρες εργασία που δικαιολογούν τη χορήγηση του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας (νυχτερινό) κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2016.

Παραδείγματα
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι Αστυνομικός Διευθυντής με 36 έτη υπηρεσίας έχει να λαμβάνει το ποσό των 8.450 ευρώ, ενώ με ίδιο βαθμό και 31 έτη υπηρεσίας το ποσό πέφτει στα 7.650 ευρώ. Το ποσό που δικαιούται Αστυ­νόμος Α' με 28 έτη υπηρεσίας είναι στα 5.700 ευρώ, ενώ με 10 έτη υπηρεσίας λιγότερα το ποσό πέφτει στα 3.000.

Υπαστυνόμος Β' με 6 χρόνια στο Σώμα θα λάβει 640 ευρώ, ενώ με 26 έτη υπηρεσίας το ποσό των αναδρομικών εκτινάσσεται στα 3.150 ευρώ.

Από το 2012
Σημειώνεται ότι τα ποσά αντιπροσωπεύουν περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα οι οποίες επιβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως την 31η Δεκεμβρίου 2016. Επιπλέον, το καταβαλλόμενο ποσό αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν οι κατηγορίες προσωπικού με βάση τις ισχύουσες κατά την 31η Ιουλίου 2012 μισθολογικές διατάξεις, δηλαδή εάν δεν είχαν θεσπιστεί οι μισθολογικές ρυθμίσεις του νόμου 4093/2012. Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση, στην οποία τα εν λόγω ποσό θα εμφανίζονται συνολικά για κάθε δικαιούχο από τους εκκαθαριστές των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

(ΣA, 8/12/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!