ΤτΕ: Ελλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

9/12/18

Σοκ για τους νέους συνταξιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2019


Όσοι ατυχείς εργαζόμενοι, βγουν στη σύνταξη από την Πρωτοχρονιά του 2019 και μετά, θα διαπιστώσουν ότι οι αποδοχές που δικαιούνται, υπολείπονται έως και 40% (!) των αποδοχών όλων των «τυχερών» που συνταξιοδοτήθηκαν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Το πόσα λεφτά ακριβώς θα χάσουν, οι νέοι συνταξιούχοι θα το πληροφορηθούν σε λίγες μέρες, από τις 19 έως και τις 21 Δεκεμβρίου, όταν διαβάσουν τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα των «παλαιότερων» συναδέλφων τους που θα πάρουν την -μη μειωμένη- σύνταξη του Ιανουαρίου 2019.

Εκεί θα καταγράφεται αναλυτικά: ποιο είναι το ποσό της σύνταξης με βάση τον «επανυπολογισμό» του νόμου Κατρούγκαλου, πως το ποσό αυτό «διορθώνεται» με την τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και πως το ποσό αυτό της «διόρθωσης» το χάνουν κατά 100% (!), οι συνταξιούχοι που βγαίνουν στη σύνταξη από 1/1/2019.

Αυτοί που θα χάσουν τα περισσότερα, αυτοί δηλαδή που θα αδικηθούν περισσότερο σε σχέση με τους συνταξιούχους του 2018 και νωρίτερα, είναι οι εργαζόμενοι με τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης και τις μεγαλύτερες καταβληθείσες εισφορές. Όσο περισσότερα πλήρωσαν τόσο λιγότερα θα πάρουν.Η Ελλάδα θα έχει πλέον επισήμως το θλιβερό προνόμιο των συνταξιούχων πολλών ταχυτήτων, αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάϊο του 2016, αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 αλλά πριν τον Δεκέμβριο του 2017, αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 αλλά πριν τον Δεκέμβριο του 2018 και αυτών που συνταξιοδοτούνται από το 2019 και μετά.

Ήδη η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εκτιμά πως το συνολικό δημοσιονομικό κόστος όλων των αναδρομικών που έχουν -μέχρι σήμερα- επιδικασθεί ανέρχεται στο… συγκλονιστικό ποσό των 25 δισ. ευρώ που θα διογκώνεται διαρκώς με τον ανατοκισμό και τις καθυστερήσεις.

Είναι τραγικό να αναλογισθεί κανείς ότι πολίτες που έχουν συνταξιοδοτηθεί με διαφορά μιας μόνο μέρας, την προηγούμενη ή την επόμενη από την ισχύ του συγκεκριμένου νόμου, με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, εργαζόμενοι που δούλεψαν και ασφαλίστηκαν στον ίδιο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ακριβώς τα ίδια χρόνια, με τις ίδιες αν όχι και περισσότερες κρατήσεις τελικά θα δικαιούνται αποδοχές πολύ μικρότερες - έως και κατά 40% - των συναδέλφων τους.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάφωρη αυτή αδικία θα προκαλέσει νέο κύμα αγωγών και τα Δικαστήρια κάποια στιγμή θα επιδικάσουν αποζημιώσεις τις οποίες προφανώς θα κληθεί να καταβάλει η …επόμενη κυβέρνηση.

Πηγή: liberal.gr (ΚΥ, 9/12/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!