Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

"Χρυσή Βίζα": "POS" στήθηκε το μεγάλο κόλπο με τους Κινέζους


Όταν η κινεζική κυβέρνηση αποφάσιζε να επιβάλει περιορισμούς κεφαλαίων προκειμένου να εμποδίσει τις μαζικές εκροές μετρητών εκτός χώρας, προέβλεψε τα πάντα, ή μάλλον σχεδόν τα πάντα καθώς δεν μπόρεσε κανένας από το οικονομικό επιτελείο της χώρας να προβλέψει την ελληνική εφευρετικότητα, ειδικά όταν πρόκειται να σπάσουμε τους κανόνες.

Εδώ και περίπου 2 ημέρες όλο το επιχειρηματικό ρεπορτάζ ασχολείται με την υπόθεση του πρώην ισχυρού άνδρα και αντιπροέδρου των Jumbo, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, ο οποίος μέσω της προσωπικής του εταιρείας Destiny, πουλούσε πολυτελείς κατοικίες σε Κινέζους επενδυτές οι οποίοι ήθελαν να πάρουν την "Χρυσή Βίζα" της Ελλάδας. Τι είναι όμως η "Χρυσή Βίζα" και γιατί οι Κινέζοι (αλλά και από άλλες εθνικότητες) επενδυτές θέλουν τόσο πολύ να την αποκτήσουν;

Το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα", που δίνει άδειες παραμονής σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ και από το 2013 που ξεκίνησε την λειτουργία του έχει προσελκύσει πάρα πολλούς επενδυτές οι οποίοι υπολογίζεται πως μέχρι και το 2017 έχουν φέρει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ στην χώρα μέσω αγοράς ακινήτων. Από την εφαρμογή του και μετά, εκτός από επενδύσεις έχει προκαλέσει και ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ποιόν των επενδυτών.

Προκειμένου να ελεγχθούν οι συναλλαγές, οι μοναδικοί τρόποι για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, είναι τα χρήματα που θα δοθούν για την αγορά της οικίας, είτε να μεταφερθούν μέσω τράπεζας, είτε η πληρωμή να γίνει με δίγραμμη επιταγή. Τον τελευταίο καιρό ο πρώην αντιπρόεδρος των Jumbo είχε επιδοθεί σε μαζικές αγορές πολυτελών κατοικιών που έβγαιναν σε πλειστηριασμούς. Οι κινήσεις του ήταν τόσο μεγάλες και μαζικές, που η αγορά είχε βρει στο πρόσωπο του τον νέο "μεγάλο παίχτη" στο Ελληνικό real estate. Πως όμως κατάφερε ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου να κάνει αυτές τις δουλειές μέσω κάρτας;



Εδώ μπαίνει η αδυναμία των Κινεζικών αρχών να προβλέψουν όλες τις πιθανότητες διαστρέβλωσης του συστήματος. Τα Κινεζικά Capital Controls σε σχέση με αυτά που ζήσαμε από το καλοκαίρι του 2015 στην χώρα μας έχουν μόνο κοινό το όνομα. Η οικονομία της Κίνας είναι μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, όμως η τεράστια ανάπτυξη έφερε και πολλά κεφάλαια, η μεταφορά των οποίων κάποια στιγμή έγινε ανεξέλεγκτη. Κινέζοι επιχειρηματίες, αλλά και ξένοι που δραστηριοποιούνται στην χώρα άρχισαν τις μαζικές εξαγορές στον υπόλοιπο κόσμο, με τον τομέα του Real Estate να παρουσιάζει τεράστια άνθηση. Τα διακινούμενα ποσά είχαν αρχίσει να αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη και αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προκειμένου να ελέγξει τα κεφάλαια που μπαίνουν αλλά κυρίως βγαίνουν από τη χώρα.

Έτσι προκειμένου να γίνει μια επένδυση στο εξωτερικό, αυτή πρέπει να γίνει μέσω τράπεζας και με την έγκριση της κυβέρνησης, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες μεταφορές χρημάτων. Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα σε εξαγορές και έχει προκαλέσει προβλήματα στο real estate, έτσι η κυβέρνηση σκέφτεται σιγά σιγά να σκέφτεται την χαλάρωση του μέτρου, όμως αυτό θα γίνει στο μέλλον, Στο παρόν οι μεταφορές ελέγχονται από τις τράπεζες και κατά συνέπεια από την κυβέρνηση.

Όμως αντίθετα με το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας, στην Κίνα όταν επιβλήθηκαν οι έλεγχοι κεφαλαίου, κανένας δεν σκέφτηκε να βάλει περιορισμό στις συναλλαγές που θα γίνονταν σε POS άλλης χώρας. Αυτό το κενό εντόπισε ο πρώην αντιπρόεδρος των Jumbo, ο οποίος μέσω της εταιρείας είχε μεγάλη συνεργασία με την αγορά της Κίνας. Έτσι προμηθεύτηκε POS από τις ελληνικές τράπεζες και ξεκίνησε τις δοσοληψίες στον δρόμο του μεταξιού. Με αυτό τον τρόπο οι Κινέζοι επενδυτές είχαν την δυνατότητα να αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα χωρίς να "χτυπάει" το καμπανάκι στις Κινεζικές αρχές.

Όμως σε κάθε συναλλαγή υπάρχουν δύο πλευρές και εδώ μπαίνει η ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας, κάποια από τα στελέχη της οποίας είχαν αναλάβει να μετατρέπουν τις συναλλαγές με κάρτα έτσι ώστε να φαίνονται σε νομότυπες συναλλαγές, και να "γλυτώνουν" από κόπο και ελέγχους τα υπόλοιπα μέρη. Μέχρι στιγμής όπως δείχνουν οι πληροφορίες, αν και τα POS που πήγαν στην Κίνα ανήκαν και σε άλλες τράπεζες, μόνο αυτά τις Εθνικής έκαναν συναλλαγές, καθώς οι υπόλοιπες τράπεζες "μυρίστηκαν" πως κάτι περίεργο συμβαίνει και δεν προχώρησαν σε συναλλαγές.

Κάποια στιγμή οι κινέζικες αρχές ανακάλυψαν το κενό που υπήρχε στον περιορισμό και το γεγονός πως κάποιοι το είχαν εκμεταλλευτεί και ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές και την εμπλεκόμενη τράπεζα στην Ελλάδα κι έτσι φτάσαμε στα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών.

Πηγή: emea.gr (ΠΕ, 1/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!