Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * Κλειστά Παρασκευή και Δευτέρα τα σχολεία λόγω εκλογών * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο * Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Ηλεκτρονικά η τήρηση βιβλίων από το 2020 * Στο 1,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Απρίλιο * ΤτΕ: Στα 1,456 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τετράμηνο

12/11/18

Πώς ελέγχεται η αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας των φορολογουμένων


Η τράπεζα μπορεί να ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταθέσεων με την εντολή της εφορίας όταν υπάρχουν υποψίες για ύπαρξη ποσών από παράνομες δραστηριότητες και επομένως για ύπαρξη ποσών στους λογαριασμούς που δεν έχουν φορολογηθεί:
- Άνοιγμα λογαριασμών του ελεγχομένου
- Άνοιγμα λογαριασμών των συνδικαιούχων

2) ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ - Η εφορία ζητά εξηγήσεις από τον καταθέτη για ύποπτες συναλλαγές:
- Για τις καταθέσεις (πιστώσεις του λογαριασμού)
- Για τις αναλήψεις (χρεώσεις του λογαριασμού)3) ΠΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ - Ο ελεγχόμενος καταθέτης πρέπει να αποδείξει ότι τα ποσά που έχει καταθέσει:
- Έχουν νόμιμα φορολογηθεί ή
- Έχουν νόμιμα απαλλαγεί της φορολογίας

4) ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΟΣΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ από λογαριασμούς της συζύγου ή των τέκνων του ελεγχομένου πρέπει να προέρχονται από ποσά που έχουν φορολογηθεί ή απαλλαχθεί από την φορολογία.

5) ΔΑΝΕΙΑ ή ΔΩΡΕΕΣ - Χαρτοσημαίνονται και φορολογούνται εάν υπάρχουν στους καταθετικούς λογαριασμούς χωρίς να έχουν φορολογηθεί αντίστοιχα

6) ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ - Εάν ο ελεγχόμενος δεν αποδείξει την παραπάνω νομιμότητα της φορολογίας των καταθέσεων αυτών, τότε προκύπτει η ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (φοροδιαφυγή) και υπόκεινται σε φόρο και προσαυξήσεις ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα

Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ - Αφορά στην κινητή (όπως οι καταθέσεις) ή την ακίνητη περιουσία (ακόμα και αν οι αποκτήσεις αυτές δεν αποτελούσαν τεκμήριο κατά το παρελθόν)

7) Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150.000€ ανά χρήση, κινεί αυτεπάγγελτα την ποινική διαδικασία

ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ - Μέχρι πότε ελέγχεται η αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας των ελεγχομένων:
- οι χρήσεις έως το 2011 θεωρούνται παραγεγραμμένες και μπορούν να ελεγχθούν μόνο εάν:
- προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία (τότε η παραγραφή παρατείνεται στα 10 έτη) ή
- δεν έχει υποβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος (τότε η παραγραφή παρατείνεται στα 15 έτη)
Οι καταθέσεις μπορούν να ελεγχθούν μέχρι την 31/12/2018 σε λογαριασμούς τραπεζών από το 2012 και μετά:
- για προσαύξηση περιουσίας από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή

Προσοχή: Η φορολογική αρχή μπορεί να εκδώσει πράξη προσδιορισμού όρου εισοδήματος, βάσει συμπληρωματικών στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση της μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης, αρκεί η νέα πράξη να εκδοθεί και κοινοποιηθεί εντός της προβλεπομένης δεκαετούς προθεσμίας, σε οποιαδήποτε από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 68, «ανεξάρτητα από το εάν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί ή όχι, αρχικό φύλλο ελέγχου.8) ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Τα στοιχεία που προέρχονται από αλλοδαπές τράπεζες είναι «συμπληρωματικά στοιχεία»
- Τα στοιχεία που προέρχονται από ελληνικές τράπεζες δεν είναι «συμπληρωματικά στοιχεία»

9) ΕΠΑΡΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ - Από την εφορία (οι καταθέσεις και οι αναλήψεις μπορεί να μην αφορούν σε συναλλαγές που συνιστούν φορολογητέο εισόδημα.

10) ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΣΩΝ μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχομένου. Επανακαταθέσεις ή όχι. Δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός στην επανακατάθεση.

11) ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΠΟΣΟΥ - Από την προηγούμενη ανάληψη - Είναι δυνατή εάν ο ελεγχόμενος αποδείξει που δαπάνησε το ποσό που λείπει.

Πηγή: TaxHeaven (ΔΕ, 12/11/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!