Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Πόσες ημέρες και ποιες αποδοχές δικαιούται ο εργαζόμενος σε περίπτωση ασθενείας


Πόσες ημέρες αλλά και ποιες είναι οι αποδοχές που δικαιούται ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια ασθενείας του από τον εργοδότη;

Σύμφωνα με το insider.gr, για να μπορέσει ένας εργαζόμενος να υπόκειται στις διατάξεις περί ασθενείας, θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

α) Ο εργαζόμενος να απασχολείται στην επιχείρηση πάνω από 10 ημέρες.

β) Να έχει εξεταστεί και να του έχει χορηγηθεί αποδεικτικό ασθενείας από γιατρό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος ασφαλίζεται για πρώτη φορά και δεν έχει τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική κάλυψη, τότε προς απόδειξη της ασθένειάς του αρκεί η βεβαίωση από ιδιώτη γιατρό.



Ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια ασθενείας του διατηρεί αξίωση στο μισθό του από τον εργοδότη του ως εξής:

α) Αν έχει συμπληρώσει στον εργοδότη του υπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα ημερών, αλλά μικρότερη από έτος, δικαιούται αποδοχές μισού μήνα (13 ημέρες ασθένεια).

β) Αν έχει συμπληρώσει υπηρεσία ενός έτους δικαιούται αποδοχές ενός μήνα (25 ημέρες ασθένεια).

Η παραπάνω αξίωση για δικαίωμα στο μισθό (για μισό μήνα ή έναν μήνα) αναφέρεται σε κάθε εργασιακό (και όχι ημερολογιακό) έτος, δηλαδή από την ημερομηνία πρόσληψης του μισθωτού.

Αν η ασθένεια του εργαζόμενου διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (από δεκαπενθήμερο ή μήνα) ο εργοδότης δεν υποχρεούται για περαιτέρω καταβολή μισθού, ο εργαζόμενος πληρώνεται μόνο από τον ασφαλιστικό φορέα.

(ΤΡ, 27/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!