Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Συνεχίζεται ο "πόλεμος" οπτικών και ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά οράσεως


Συνεχίζεται ο "πόλεμος" μεταξύ οπτικών και ΕΟΠΥΥ όσον αφορά στα γυαλιά οράσεως, με τους χιλιάδες ασφαλισμένους να βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο.

Μπορεί πριν λίγες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ να έδωσε παράταση τριών μηνών για την εκτέλεση όλων των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων, προκειμένου να έχουν οι ασφαλισμένοι ένα ικανό χρονικό διάστημα να βρουν κατάστημα οπτικών που θα δέχεται την πληρωμή με τη «βεβαίωση πληρωμής», όμως τελικά με ανακοίνωσή της η πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών στρέφεται ξανά εναντίον αυτής της απόφασης.

Οι οπτικοί αρνούνται να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ βάση των οποίων θα χορηγούν δωρεάν τα γυαλιά οράσεως στους ασφαλισμένους που θα διαθέτουν όμως ένα voucher των 100 ευρώ και θα πληρώνονται αργότερα από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο κλάδος εκφράζει τους φόβους του ότι θα αποπληρώνεται έπειτα από πολύ καιρό από τον Οργανισμό και μάλιστα για είδη που θα έχουν προπληρωθεί από τα καταστήματα, ενώ είναι πιθανό να χρειασθεί να κάνει και υποχρεωτικές εκπτώσεις της τάξης του 30% κάτι που άλλωστε συμβαίνει σε όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει προειδοποιήσει τους οπτικούς ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εάν ο κλάδος δεν αλλάξει άποψη, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να τρομάζει τους οπτικούς.



Με σημερινή του ανακοίνωση η πανελλήνια ένωση Οπτικών επισημαίνει ότι:

"Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένως, ότι ο πανικός και η εμμονή είναι κακοί σύμβουλοι.

Παρά ταύτα εμμένετε πεισματικά σχεδόν να ακολουθείτε αδιέξοδη πορεία. Δυστυχώς σε αυτή είσθε μόνοι σας. Δεν θα παρακολουθήσουμε τις αναλήθειες και τις απειλές, πολλώ δε μάλλον δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς.

Υπενθυμίζουμε και πάλι την παράγραφο του άρθρου 55 του ΕΚΠΥ, την οποία τεχνηέντως αποσιωπάτε: «..Τα γυαλιά και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών, είτε στους δικαιούχους όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Οργανισμό..».

Παρά ταύτα είναι καλό και το αναγνωρίζουμε, ότι επιτέλους αναγνώσατε έστω το νόμο. Επίσης είναι μια πρόοδος ότι αποδέχεσθε ότι δεν υπάρχουν οπτικοί που να καλύπτουν την ανάγκη, ούτε συμβεβλημένοι, ούτε έχοντας ζητήσει να λάβουν κλειδάριθμο.

Μετά δε την πρόσκληση που σας απευθύναμε θα εκδώσετε εγκύκλιο με οδηγία σε όλες τις ΠΕ.ΔΙ ΕΟΠΥΥ να παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων για την πληρωμή της δαπάνης με τις εκδοθείσες βεβαιώσεις, όπως άλλωστε έχετε υποχρέωση.

Απομένει να κατανοήσετε, ότι τα οπτικά καταστήματα και οι οπτικοί-οπτομέτρες δεν τελούν σε εργασιακή σχέση εξάρτησης ή άλλη με τον Οργανισμό. Οι θέσεις μας για να διαθέσουμε τα εμπορεύματά μας και τις υπηρεσίες μας, είναι γνωστές από τις προηγούμενες ανακοινώσεις μας.

Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε βλαπτικούς και καταστροφικούς όρους αποδεχόμενοι τις έωλες οικονομικές σας «εκτιμήσεις». Η επαγγελματική μας ελευθερία και η προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωση αποτελούν αναφαίρετα δικαιώματά μας.

Η τακτική να διχάζετε την κοινωνία και να φέρετε τους ασφαλισμένους απέναντι στους οπτικούς-οπτομέτρες είναι μεθοδευμένη, αντίθετη στα χρηστά ήθη και στους κανόνες της χρηστής διοίκησης και αποδεικνύεται αλυσιτελής. Ο ΕΟΠΥΥ ευθύνεται και υποχρεούται να παρέχει οπτικά είδη στους ασφαλισμένους σύμφωνα με το νόμο.

Οι κανόνες της χρηστής διοίκησης επιβάλλουν πριν την αλλαγή της διαδικασίας αποζημιώσεως να έχετε μεριμνήσει να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας, πράγμα που δεν πράξατε.

Επειδή μάλιστα στοχοποιείτε απαράδεκτα την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών – Οπτομετρών σας τονίζουμε ότι η Ένωση λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό της και τις αποφάσεις της Γενικής της Συνέλευσης.

Αποτελεί μάλιστα τίτλο τιμής και αναγνώριση των προσπαθειών μας ότι πιστοί στους καταστατικούς μας σκοπούς πρωτοστατούμε στον αγώνα για την διασφάλιση των συμφερόντων του κλάδου και την δημόσια υγεία.

Σας πληροφορούμε δε, ότι τους οπτικούς οπτομέτρες –κι όχι μόνο τα μέλη μας-δεν τους αγγίζουν τα σαθρά προσβλητικά σας συμπεράσματα ότι δήθεν δεν έχουν κρίση, άποψη και ελεύθερη βούληση.

Τέλος επισημαίνεται, ότι μας χαροποιεί ιδιαιτέρως ότι θα απευθυνθείτε έστω και τώρα στο Νομικό Τμήμα του Οργανισμού.

Αν δε το είχατε πράξει ενωρίτερα θα είχατε ίσως προλάβει αστοχίες, θα είχατε προστατεύσει τον Οργανισμό και θα τηρούσατε τις υποχρεώσεις σας προς τους ασφαλισμένους. Ζήτημα βεβαίως και πάλι γεννάται από το γεγονός ότι προφανώς –ως προκύπτει από την διατύπωση της ίδιας της απόφασής σας- προσπαθείτε να προκαταλάβετε το σχετικό πόρισμα καταλήγοντας ότι δήθεν αρνούμαστε «..την παροχή της υπηρεσίας κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας», θέση που ούτως ή άλλως πάσχει και πραγματικά και νομικά."

(ΠΕ, 29/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!