Στο 15,5% αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο * Παράταση μέχρι τις 12/7 για εγγραφές-επανεγγραφές στους βρεφονηπιακούς του ΟΑΕΔ * ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 3 μηνών - Στο 0,01% το επιτόκιο * ΕΡΓΑΝΗ: 570.000 λιγότερες προσλήψεις το α΄εξάμηνο του 2020 * Έως 10/7 η πληρωμή των εισφορών επικουρικού - εφάπαξ για μη μισθωτούς * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

22/11/18

Τι ζητεί η Κομισιόν για τα "κόκκινα" δάνεια - Στον αέρα η πρώτη κατοικία


Η βούληση για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 31/12 που λήγει ο νόμος Κατσέλη - Σταθάκη υπάρχει, δεδομένη ωστόσο είναι και η αρνητική στάση που κρατά σε αυτό το ζήτημα η Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή η πρόθεση της κυβέρνησης για λύση «σκοντάφτει» στην προσπάθεια των τραπεζών να πιάσουν τους στόχους για μείωση των κόκκινων δανείων.

Το μεγάλο στοίχημα, είναι το υπουργείο οικονομίας να αποδείξει ότι το υπόλοιπο των 135.000 εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη θα μειωθεί δραστικά μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν στην αρχή του μήνα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν τόνισαν ότι 18 δισ. από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ παραμένουν παγωμένα σήμερα λόγω του συγκεκριμένου νόμου, ενώ θα μπορούσαν να εκκαθαριστούν.Στην έκθεση, η Επιτροπή ζητεί από την ελληνική πλευρά να βιαστεί. Ειδικότερα, στην έκθεσή της η επιτροπή επισημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να παρουσιάσει μια πρόταση για το διάδοχο καθεστώς που θα πρέπει να συμβαδίζει με τρία κριτήρια:

- Να επικεντρώνεται στους πραγματικά οικονομικά αδύναμους να ανταποκριθούν ώστε να βοηθά ουσιαστικά αυτούς που έχουν ανάγκη . Στην κατεύθυνση αυτή υιοθετεί εν μέρει και την πρόταση των τραπεζών για μείωση του ορίου των 220.000 αντικειμενικής αξίας που ισχύει και στον περιορισμό εισοδηματιών και περιουσιακών κριτηρίων.

- Να μην αφήσει νέους διαδρόμους για νέους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

- Να μειώσει ταχύτερα το στόκ των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη που έχει μειωθεί μεν αλλά έχει υπόλοιπο 135.000 υποθέσεων που θα πρέπει να μηδενιστούν ως το 2021.

Ο σχεδιασμός

Από την πλευρά του, το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης αναζητεί ένα συνολικό σχέδιο που δεν θα επηρεάζει την διαδικασία μείωσης των δανείων αλλά δεν θα μειώνει - ή τουλάχιστον δεν θα μειώνει πολύ το σημερινό όριο.

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει και την συνεργασία των τραπεζών οι οποίες θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτές σε κουρέματα στεγαστικών δανείων ώστε να χαρακτηριστούν βιώσιμα και να μην αναγκαστεί η τράπεζα να πουλήσει το δάνειο σε κάποιο fund.

Παράλληλα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η διάταξη του νόμου Σταθάκη για συνδρομή του Δημοσίου σε ειδικές περιπτώσεις πραγματικής ένδειας ακόμη και στις δόσεις στεγαστικού δανείου.

Πηγή: dikaiologitika.gr (ΠΕ, 22/11/18)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!