Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ


Καταφθάνει η «μαύρη» Παρασκευή 30/11 οπότε θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την 4η δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%. Η πλήρης εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2018 θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2019, για να μην επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις.

Τι θα συμβεί όμως αν δεν πληρωθεί η δόση;



Προσοχή λοιπόν! Η μη πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ έχει ως συνέπεια την επομένη της λήξης της ημερομηνίας πληρωμής μια προσαύξηση του ύψους της δόσης (ή των δόσεων) που οφείλονται κατά 0,73% τον μήνα.

Οφειλές πάνω από 500 ευρώ που μένουν απλήρωτες που μένουν απλήρωτες για πάνω από τρεις μήνες μπαίνουν στη λίστα των οφειλετών του δημοσίου για τους οποίες υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού.

Η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί με μετρητά στις τράπεζες που θα έχουν όμως επιβάρυνση την προμήθεια ή ηλεκτρονικά. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις με την χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας ακόμη και απευθείας από το site της ΑΑΔΕ ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Μοναδική εναλλακτική σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής είναι στην παρούσα φάση η πάγια 12μηνη ρύθμιση οφειλών. Η αίτηση για ένταξη στην ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ ( www.aade.gr) και ο φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει τακτικές οφειλές σε 12 δόσεις και έκτακτες (για παράδειγμα κάποιο πρόστιμο) μέχρι και σε 24 δόσεις. Η ένταξη στη ρύθμιση συνεπάγεται επιβάρυνση 5% για το σύνολο του ποσού και ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης.

(ΠΕ, 29/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!