Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια – Τα θετικά στοιχεία και τα ερωτήματα


Θετικά κατ’ αρχήν αλλά και με επιφυλάξεις ως προς την τελική αποτελεσματικότητά του, είδαν οι τραπεζίτες τα βασικά στοιχεία του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινων δανείων) που τους παρουσιάστηκαν από τη Διοίκηση σε δίωρη σύσκεψη.

Το πλήρες σχέδιο θα περιλαμβάνεται στην Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα παρουσιαστεί από τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Στουρνάρα στις 22 Νοεμβρίου.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (πλην του κ. Χ. Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς τον οποίο εκπροσώπησε ο κ. Γ. Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Piraeus Legacy Unit) και της Attica Bank, μαζί με συνεργάτες τους.

Το σχέδιο της ΤτΕ στηρίζεται σε χρήση του αναβαλλόμενου φόρου – (DTC) που έχουν οι τράπεζες στα κεφάλαιά τους και προβλέπει ότι μέρος αυτού θα μεταφερθεί, μαζί με “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV).



Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το ήμισυ των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεών τους (DTC) στο όχημα ειδικού σκοπού – (SPV) το οποία στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων.

(Το ρίσκο είναι κατά πόσον αυτά τα ομόλογα θα τύχουν θετικής υποδοχής από τους επενδυτές, ενώ προκύπτουν και ερωτήματα, για το τι θα γίνει στην περίπτωση που τράπεζα δεν εμφανίσει κέρδη αλλά ζημίες).

Η μεταφορά των DTC στo SPV θα καταστρέψει εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, με τις πρώτες εκτιμήσεις να τα ανεβάζουν σε 3-5 δισ. ευρώ. Όμως, οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών θα ανακάμψουν όταν ολοκληρωθεί η πώληση των επισφαλών δανείων.

Το SPV θα αγοράσει τα επισφαλή δάνεια από τις τράπεζες σε τιμές αγοράς και θα αναλάβει την διαχείριση των NPEs μέσω εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης.

Τα ομόλογα που θα εκδώσει το SPV και θα μεταφέρει στις τράπεζες, δεν καλύπτουν την κεφαλαιακή μείωση από την μεταφορά του DTC (από τη μεταφορά του DTC θα έχουν μειωθεί προηγουμένως ισόποσα τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών).

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στις τράπεζες θα δημιουργηθεί κεφαλαιακό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με υβριδικά κεφάλαια, είτε με αυξήσεις κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της ΤτΕ για να προχωρήσει, θα πρέπει να λάβει την έγκριση των θεσμών, ενώ η υλοποίησή του δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς θα απαιτήσει τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μπροστά στην πολύ μεγάλη προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων, από περίπου 85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 33 δισ. ευρώ το 2021, με βάση τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν πρόσφατα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο, αξίζει να δοκιμαστεί, αλλά το “φρέσκο χρήμα”, το πραγματικό και όχι το λογιστικό, είναι το μόνο που μπορεί να ανατρέψει μιας δια παντός την λιμνάζουσα κατάσταση που έχει οδηγήσει τις τράπεζες στην σημερινή τους κατάσταση, με τις γνωστές συνέπειες στο θέμα της …μη χρηματοδότησης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στα χρονικά που…ζει χωρίς ουσιαστική λειτουργία του τραπεζικού της συστήματος εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια…

Πηγή: bankwars.gr (ΠΕ, 15/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!