Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΑΑΔΕ: Στην τελική ευθεία η πλατφόρμα για την παρακολούθηση των ληξιπροθέσμων οφειλών


Ολοκληρώθηκε η διενέργεια του ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της αυτοματοποίησης και κεντρικοποίησης των διαδικασιών που σχετίζονται με το σχεδιαμό και τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών αποσκοπεί στην αποδοτικότερη διαχείρηση και αύξηση της εισπραξιμότητας των οφειλών από τους φορολογούμενους.

Ανάδοχοι του έργου ανέλαβαν από κοινού η Intrasoft International και ο ΟΤΕ. Η συνολική δαπάνη για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται σε 1,02 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση της δαπάνης προέρχεται απο το ΕΣΠΑ, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα συμμετοχής των συγκεκριμένων εταιρειών σε υπηρεσίες συντήρησης για πέντε χρόνια μετά τη λήξη της εγγύησης καλής λειτουργίας του συστήματος, την οποία παρέχουν. Σημειώνεται ότι η δαπάνη για τη συντήρηση ανέρχεται στις 281,2 χιλ. ευρώ και θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΑΑΔΕ. Το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνεται στη συνολική δαπάνη του έργου.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση των χρηστών του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος που θα δημιουργήσουν από κοινού Intrasoft και ΟΤΕ.



Πού αποσκοπεί η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται η ΑΑΔΕ συστήνει μία μορφή ηλεκτρονικού προφίλ οφειλών, των πολιτών ή των νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Με αυτό τον τρόπο η φορολογική αρχή θα έχει πλήρη και άμεση εικόνα για τις οφειλές αμέσως μόλις αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Το γεγονός αυτό θα επιταχύνει την υλοποίηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών, δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα συνδέεται απευθείας με τις διαθέσιμες πλατφόρμες συλλογής πληροφοριών όπως είναι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η Εργάνη, ο Τειρεσίας και το Κτηματολόγιο.

Πηγή: forologikanea.gr (ΤΕ, 14/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!