Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως το Σάββατο 25/5 * Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο * Στο 1,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Απρίλιο

11/11/18

Αναδρομικά: Αποφάσεις - ανάσα για χιλιάδες συνταξιούχους - Πώς θα διεκδικήσετε τα χρήματά σας


Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους που υπέστησαν σοβαρές περικοπές από τον Ιούνιο του 2013 έως και σήμερα, καθώς ο ΕΦΚΑ έχασε την πρώτη έφεση που είχε υποβάλει σε πρωτόδικη απόφαση υπέρ συνταξιούχων του ΝΑΤ, ενώ την ίδια στιγμή τα δικαστήρια επιστρέφουν και μειώσεις, πέρα από εκείνες που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», υπάρχουν ήδη τρεις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες, επί της ουσίας, φέρνουν τα πάνω – κάτω σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αναφορικά με την απόδοση των αναδρομικών.Οι τρεις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά
Η πρώτη απόφαση (1296/2018) ελήφθη από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και με αυτή το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απορρίπτει την έφεση που είχε ασκήσει ο ΕΦΚΑ κατά πρωτόδικης απόφασης, η οποία δικαίωνε συνταξιούχους του ΝΑΤ. Οι τελευταίοι ζητούσαν να τους επιστραφούν αναδρομικά από μειώσεις που είχαν προκύψει με το Ν. 4093 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και τα δώρα που τους είχαν επίσης περικοπεί.

Η δεύτερη απόφαση (1840/2018) ελήφθη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και έρχεται να κάνει το εξής πρωτόγνωρο: Για πρώτη φορά πρωτοβάθμιο δικαστήριο ακυρώνει την περικοπή 7% που είχε επιβληθεί στις συντάξεις του ΝΑΤ από 01/01/2012 για την προστασία των αποθεματικών του Ταμείου, όχι με νόμο, αλλά με υπουργική απόφαση.

Η τρίτη απόφαση (17563/2018) έρχεται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία δικαιώνει – και μάλιστα με αναδρομική ισχύ - μαζική αγωγή που είχαν υποβάλει συνταξιούχοι του ΤΑΠ – ΟΤΕ για περικοπές που είχαν υποστεί στις συντάξιμες απολαβές τους.

Πώς θα διεκδικήσετε τα αναδρομικά από μειώσεις και επαναφορά δώρων

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει και διανέμει δωρεάν σήμερα το πλήρες κείμενο (δικόγραφο) της αγωγής που πρέπει να έχουν στα χέρια τους όλοι οι συνταξιούχοι για να στοιχειοθετήσουν τις διεκδικήσεις τους με αγωγές και να κλειδώσουν αναδρομικά μέχρι και μια 5ετία από τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και για την επαναφορά των Δώρων στις συντάξεις.

Το κείμενο αυτό είναι το πιο πλήρες για να διεκδικήσουν και να πάρουν αναδρομικά:

● Από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, που έχουν περίπου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι με σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

● Από την επαναφορά των Δώρων σε κύρια και επικουρική σύνταξη, που καταργήθηκαν από 1/1/2013 και μετά και αφορούν τόσο τους συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ όσο και περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ οι οποίοι δεν έχουν μειώσεις νόμων 4051 και 4093, αλλά τους κόπηκαν μόνο τα Δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι συνταξιούχοι παίρνοντας στα χέρια τους το δικόγραφο των αγωγών, που εξασφάλισε και δίνει δωρεάν σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, είναι να συμπληρώσουν τα ποσά που διεκδικούν είτε από μειώσεις νόμων 4051 και 4093 είτε και από Δώρα, αφήνοντας αμετάβλητες τις γενικές επισημάνεις του κειμένου γιατί αυτές είναι που «δένουν» τις επιστροφές και πάνω σε αυτές βασίζονται οι δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν τα Ταμεία να γυρίσουν πίσω τα αναδρομικά.

Το πολυσέλιδο κείμενο της αγωγής που φέρνει πίσω τα αναδρομικά μέχρι και μια 5ετία, είναι αυστηρώς προσωπικό με την έννοια ότι ο κάθε συνταξιούχος θα βάλει στα σημεία που υποδεικνύονται τις περικοπές που διεκδικεί είτε από τη μείωση των νόμων 4051 και 4093 είτε από τα ποσά των Δώρων που καταργήθηκαν σε κύρια και επικουρική.

Για την ορθή συμπλήρωση του δικογράφου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής 10 βήματα:

1. Η αγωγή κατατίθεται στο Πρωτοδικείο του Νομού ή της Περιφέρειας, όπου ανήκουν.

2. Στο κείμενο θα επιλέξουν σε ποιο Ταμείο του ΕΦΚΑ ανήκουν, διαγράφοντας τις άλλες επιλογές που αναφέρονται.

3. Αν η αγωγή αφορά σε συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι από άλλον φορέα του ΕΦΚΑ, τότε η αγωγή θα πρέπει να γίνεται «Προς το Ελεγκτικό Συνέδριο» και όχι «Προς το Διοικητικό Πρωτοδικείο».4. Η ίδια ακριβώς αγωγή θα πρέπει να κατατεθεί και στο ΕΤΕΑΕΠ, για τη διεκδίκηση αναδρομικών που αφορούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων.

5. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στο σημείο της αγωγής που αφορά στις «Νόμιμες αξιώσεις», καθώς εκεί θα πρέπει να συμπληρώνονται με επιμέλεια τα ποσά κύριας – επικουρικής σύνταξης, όπου αυτά αναφέρονται.

6. Εξίσου προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ενδιαφερόμενοι κατά τη συμπλήρωση των πεδίων που αντιστοιχούν στις περικοπές συντάξεων που επήλθαν βάσει των Νόμων 4051/2012 και 4093/2012. Εκεί θα πρέπει να συμπληρώσουν και τις περικοπές που υπέστησαν σε ό,τι αφορά τα δώρα τους (σ.σ. είχαν καταργηθεί από 01/01/2013) σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

7. Οι παραπάνω περικοπές περιλαμβάνονται αναλυτικά στα ενημερωτικά σημειώματα κυρίων και επικουρικών συντάξεων από 01/01/2013 έως και το 2018. Αυτές μπορούν να τις βρούν οι δικαιούχοι στις ιστοσελίδες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αντίστοιχα, είτε μέσω ΚΕΠ.

8. Οι μειώσεις για κάθε σύνταξη (κύρια + επικουρική) αθροίζονται μαζί με τα κομμένα δώρα μέσα στο κείμενο της αγωγής.

9. Οι αγωγές μπορούν να γίνονται είτε ατομικά είτε μαζικά.

10. Δεν μπορεί να επιβληθεί αγωγή, αν δεν υπάρχει σφραγίδα και υπογραφή δικηγόρου.

(ΚΥ, 11/11/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!