Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Ξεκινά η κατάθεση νομοσχεδίων με προεκλογικές παροχές


Στην κύρια φάση της μπαίνει η εφαρμογή του προεκλογικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η κατάθεση νομοσχεδίων και μεμονωμένων διατάξεων στη Βουλή με τις οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι εξαγγελίες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και ειδικά αυτές που έγιναν από τη βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η απόσταση που χωρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους θεσμούς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο προϋπολογισμό που περιλαμβάνει όλες τις παροχές αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι εξής κινήσεις:



-Εντός της ερχόμενης εβδομάδας έχει προγραμματιστεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών κύριας ασφάλισης θα μειωθεί από το 20% στο 13,3% και για τους αγρότες από 18% που είναι σήμερα στο 12%. Η εισφορά επικουρικής ασφάλισης των επιστημόνων κλειδώνει για όλους στα 64,5 ευρώ μηνιαίως.

-Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και τα ειδικά μισθολόγια στο δημόσιο. Η καταβολή, όπως έχει ανακοινωθεί από κυβερνητικά στελέχη, θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα ποσό που προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ αλλά θα είναι ψαλιδισμένο σε σχέση με τις προσδοκίες των εργαζόμενων με ειδικό μισθολόγιο καθώς η αναδρομικότητα θα λαμβάνεται υπόψη μόνο από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης στο δικαστήριο και όχι από το 2012, χρονιά στην οποία αποφασίστηκαν οι μειώσεις στις αποδοχές τους.

-Εντός του Δεκεμβρίου και με προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς αναμένεται να έρθει στη Βουλή η διάταξη για την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων από το νέο έτος. Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι διαπραγματεύονται την πλήρη κατάργηση της διάταξης και όχι και την αντικατάστασή της με μια άλλη που θα προβλέπει αναβολή ή αναστολή εφαρμογής του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Γερμανίας έναντι του ελληνικού αιτήματος η οποία ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και αναμένεται να το κάνει έως το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

-Εντός του Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα σχεδιάζεται να έρθουν στη Βουλή οι διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις πολύ μικρές ιδιοκτησίες. Η μείωση θα είναι της τάξης των μερικών δεκάδων ευρώ για μικροϊδιοκτήτες ενώ η μεσαία τάξη των ιδιοκτητών θα συνεχίσει να υπερφορολογείται.

Πηγή: capital.gr (ΚΥ, 4/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!