Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας όλο το καλοκαίρι * Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος * Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 3 Ιουνίου * Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

24/11/18

Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία όσων έχουν κόκκινα δάνεια


Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον νόμο Κατσέλη, μια νομική ομπρέλα για χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους αν βρεθούν εκτός των προστατευτικών διατάξεων του νόμου.

Οι ημέρες μετρούν αντίστροφα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου όταν και λήγει τυπικά η ισχύς του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, έπειτα από την οποία ενδεχομένως να μην μπορεί κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό να βρει καταφύγιο σε δικαστική διαδικασία για τη διευθέτηση των οφειλών του.

Τυπικά και εάν η κυβέρνηση δεν επιδιώξει κάποια παράταση, στις 31 Δεκεμβρίου χάνεται κάθε δυνατότητα ένταξης στο νόμο που έχουν όσοι δανειολήπτες βρέθηκαν σε δεινή θέση και δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο των «ΝΕΩΝ» αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη μέρα με τα σενάρια να κάνουν λόγο είτε για πλήρη κατάργηση είτε για αντικατάστασή του με ένα νέο νόμο πλαίσιο ανάλογο με εκείνο που ισχύει στην Κύπρο.Στο τραπέζι επίσης έχει πέσει και η σκέψη και για γενναίο κούρεμα των κριτηρίων τόσο αναφορικά με τις αξίες των ακινήτων που αφορούν σε πρώτες κατοικίες όσο και με τα εισοδηματικά κριτήρια των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται βέβαιο ότι ο «αντικαταστάτης» του νόμου Κατσέλη θα αφορά σε σημαντικά μικρότερο αριθμό δανειοληπτών και με κριτήρια αυστηρότερα, κάτι για το οποίο ήδη πιέζουν οι τράπεζες.

Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, οι τράπεζες ζητούν γενναίο κούρεμα στα κριτήρια αναφορικά με την αξία των ακινήτων βάζοντας τον πήχη αρκετά πιο χαμηλά από αυτό που ισχύει σήμερα, μόλις στις 75.000 ευρώ.

Σήμερα ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 ευρώ για ζευγάρι, 240.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα).

Παράλληλα μια άλλη εκδοχή θέλει να υπάρξει ένα πλαίσιο στα πρότυπα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2019 στην Κύπρο με συμμετοχή στην αποπληρωμή των οφειλών και του Δημοσίου αλλά και πάλι με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και ίσως χωρίς δικαστική συνδρομή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τους θεσμούς στα τέλη του έτους να ζητήσει νέα παράταση του ισχύοντος νόμου για έναν ακόμα χρόνο και για τον σκοπό αυτό θα επιχειρηματολογήσει με βάση τα στοιχεία της προόδου που έχει γίνει τόσο από τη μείωση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν στα δικαστήρια, αλλά και δείχνοντας το πλήθος των στρατηγικά κακοπληρωτών που εντοπίστηκαν να έχουν κρυφτεί στον νόμο, μετά και την άρση του απορρήτου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από την πλευρά τους πάντως οι θεσμοί φαίνεται ότι θέτουν ως προϋπόθεση για την παράταση του νόμου την αυστηροποίηση των κριτηρίων.

(ΣΑ, 24/11/18)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!