Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Προστασία πρώτης κατοικίας με μοντέλο Κύπρου εξετάζει η κυβέρνηση


Το μοντέλο Κύπρου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, για να αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και την απαγόρευση των πλειστηριασμών μελετά η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες εμπλεκόμενοι σε δάνεια, περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση, έτσι ώστε τουλάχιστον η πρώτη κατοικία να παραμείνει υπό προστασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η μεταφορά ανάλογου μοντέλου με αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, δηλαδή αντί ενός απαγορευτικού πλειστηριασμών βάσει αξίας ακινήτου σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια, να επιδοτεί το κόστος των δόσεων, που θα προκύπτουν από ρυθμίσεις “κόκκινων” δανείων σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα.



Ποιο είναι όμως το μοντέλο της Κύπρου;

Επιστολή από τις τράπεζες λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα πολλοί δανειολήπτες με "κόκκινα" δάνεια στην Κύπρο. Με αυτήν, ο κάθε δανειολήπτης ενημερώνεται ότι το δάνειό του πρόκειται να πωληθεί και του ζητείται να κάνει πρώτα εκείνος προσφορά για την εξαγορά του.

Μέσω της επιστολής, δίνεται στον δανειολήπτη η επιλογή για εξαγορά του δανείου του, σε διαφορετική περίπτωση, του γνωστοποιείται ότι με βάση τον νόμο, αυτό μεταφέρεται στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Λτδ, εξ ολοκλήρου θυγατρική της ΣΕΔΙΠΕΣ (Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, όπως μετονομάστηκε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα).

Η τράπεζα δίνει στους δανειολήπτες περιθώριο 45 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης να υποβάλουν γραπτή πρόταση εξαγοράς. Στην πρόταση των δανειοληπτών θα πρέπει να αναφέρονται το χρηματικό ποσό της προσφοράς, η χρονική περίοδος εντός της οποίας θα γίνει η εξαγορά-εξόφληση, καθώς και η πηγή χρηματοδότησης της εξαγοράς.

Η πρόταση, όπως αναφέρεται στην επιστολή, δεν είναι δεσμευτική.

(ΠΑ, 9/11/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!