ΟΑΕΔ: Στους 957.532 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 785 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Χωρίς ΗΣΑΠ 11:00-14:00 την Πέμπτη 21/2 λόγω στάσης εργασίας * Αυξημένο κατά 2,1 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

16/11/18

Έρχονται τέσσερις παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής


Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου, η φοροδιαφυγή ενδημεί στις συναλλαγές με μετρητά τα οποία προσφέρουν… εχεμύθεια και ανωνυμία σε αυτούς που τα εισπράττουν χωρίς να εκδίδουν τις προβλεπόμενες αποδείξεις και τιμολόγια.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων προκειμένου να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε καίρια σημεία των συναλλαγών. Ειδικότερα έρχονται:

-η ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Πιλοτικά από το 2019 σε ορισμένους κλάδους και για όλους από το 2020 θα είναι υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα σε ηλεκτρονικά βιβλία εσόδων για τους προμηθευτές και σε ηλεκτρονικά βιβλία εξόδων για τους πελάτες. Με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα τερματιστεί η χειρόγραφη καταχώρηση τιμολογίων ενώ θα καταπολεμηθεί σημαντικά η έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων-η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το taxis προκειμένου να παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση οι τζίροι των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών. Η αρχή γίνεται με τα πρατήρια καυσίμων και σταδιακά η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους κλάδους. Με τη διασύνδεση θα μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ πωληθέντων και προμηθειών ενώ θα εκδίδονται εντολές ελέγχου στις περιπτώσεις ασυνήθιστης πτώσης των τζίρων μιας επιχείρησης (π.χ. σε νυχτερινά κέντρα κατά τις ημέρες "αιχμής")

-η αύξηση του ελάχιστου ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα για μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Αυτό θα γίνει προκειμένου να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και να περιοριστεί η χρήση μετρητών που κρύβει φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα ποσοστά θα διαμορφωθούν ως εξής: για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό θα αυξηθεί από 10% σε 15%, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ το ποσοστό θα αυξηθεί από 15% σε 20% και για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω από 20% σε 25%

-η δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών, επαγγελματικών, τουριστικών και αναψυχής. Η δημιουργία του μητρώου αποσκοπεί στα να παρακολουθείται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά ο συγκεκριμένος κλάδος προκειμένου να καταπολεμείται η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Στο μητρώο θα πρέπει να καταγράφεται υποχρεωτικά κάθε σκάφος, κάθε μεταβολή στη χρήση του καθώς και το εισόδημα που αποκτάται από αυτό.

Πηγή: capital.gr (ΠΑ, 16/11/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Πώς οι επαγγελματίες έχουν προβλέψει την παράκαμψη της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS με την ΑΑΔΕΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!