Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Πριν τα Χριστούγεννα οι συντάξεις Ιανουαρίου - Άγνωστο το ύψος τους


Με μία πρωτοφανή κατάσταση βρίσκονται αντιμέτωποι 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι φέτος: ξέρουν πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου, αλλά δεν ξέρουν ποιο θα είναι το ύψος τους.

Συγκεκριμένα, ενώ ο ΕΦΚΑ αποφάσισε χθες να καταβάλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 στις 19 και 21 του ερχόμενου Δεκεμβρίου, οι συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό που θα δουν στους λογαριασμούς τους την ημέρα της πληρωμής τους.

Με άλλα λόγια, ενώ χθες μπήκε ο Νοέμβριος δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι συντάξεις ορισμένων για το μεθεπόμενο μήνα (σ.σ. Ιανουάριος 2019) θα είναι μειωμένες έως 18%, αν οι συντάξεις άλλων θα είναι ελαφρώς αυξημένες ή αν άλλων θα παραμείνουν σχεδόν στάσιμες.

Και αυτό ενώ επίκειται η πληρωμή τους στις αρχές του τελευταίου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου.



Το αλαλούμ αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των θεσμών δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο αν θα εφαρμοσθούν οι αναπροσαρμογές των καταβαλλομένων κατά την 12η/5/2016 κύριες συντάξεις, όπως αυτές έχουν ψηφιστεί τον Ιούνιο του 2017 ή όχι.

Ο λόγος για τις περικοπές έως 18% στις συντάξεις, οι οποίες –μετά τον επανυπολογισμό τους βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου- θα πρέπει να εφαρμοσθούν από την 1η/1/2019 θα εμφανίσουν αρνητική "προσωπική διαφορά". Όσες συντάξεις, μετά τον επανυπολογισμό τους, εμφανίσουν θετική "προσωπική διαφορά", θα έπρεπε να αυξηθούν σταδιακά τα επόμενα πέντε έτη. Όσες, τέλος, εμφανίσουν μηδενική "διαφορά" πρέπει να μείνουν στάσιμες.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους θεσμούς να μην εφαρμοσθούν οι μειώσεις στις συντάξεις με αρνητική "προσωπική διαφορά". Η τελική απάντηση τους αναμένεται γύρω στα μέσα Νοεμβρίου. Έτσι ο ΕΦΚΑ θα έχει, στην καλύτερη περίπτωση, 30-40 μέρες στη διάθεση του προκειμένου να προετοιμασθεί να εφαρμόσει είτε το βασικό σενάριο (σ.σ. της περικοπής έως 18% κλπ.), είτε κάποιο άλλο, είτε να καταβάλλει το ίδιο ποσό που κατέβαλλε πριν λίγες μέρες για το μήνα Νοέμβριο...

Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ αποφάσισε χθες να καταβάλλει τις "επανυπολογισμένες" - όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση - συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 τέσσερις έως έξι μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Δεν ξεκαθαρίζει,όμως, δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης –θεσμών , αν οι συντάξεις θα είναι κομμένες ή όχι.

Η ίδια ασάφεια υπάρχει και σε απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, που αφορά –αυτή τη φορά όχι τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων – αλλά την προετοιμασία των μηχανισμών του εν λόγω φορέα για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου αλλά και των επομένων μηνών του 2019.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την πληρωμή των επανυπολογισμένων συντάξεων στους δικαιούχων για τους προαναφερθέντες μήνες.

Και, πάλι, όμως -όπως είναι λογικό ελλείψει της απόφασης κυβέρνησης και θεσμών– δεν ξεκαθαρίζεται αν οι συντάξεις, εκτός από "επανυπολογισμένες", θα είναι και "αναπροσαρμοσμένες", δηλαδή θα καταβληθούν κάποιες μειωμένες έως 18% και κάποιες ελαφρώς αυξημένες.

Έτσι οι συνταξιούχοι, ενάμιση μήνα πριν λάβουν τις συντάξεις τις οποίες δικαιούνται, δεν γνωρίζουν σε τι ύψος θα ανέλθουν αυτές.

Πηγή: capital.gr (ΠΑ, 2/11/18)

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για τις Συντάξεις



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!