Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Γραφείο Προϋπολογισμού: Περιθώρια για σημαντικό κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους


«Η ελληνική οικονομία παραμένει σε θετική τροχιά, η ανεργία μειώνεται, η απασχόληση και οι αμοιβές αυξάνονται, ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί περιθώρια για σημαντικό κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν αυξημένο κατά 1,089 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (5,741 δισ. ευρώ, έναντι 4,652 δισ. ευρώ πέρυσι), όπως προκύπτει από την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Εάν συνεχιστεί η τάση αυτή, τότε αναλυτές εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με υπερπλεόνασμα ύψους περίπου 4,5% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ), δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει ένα «μαξιλάρι» περίπου 200-300 εκατ. ευρώ, τότε συνάγεται ότι θα μπορούσε να μοιραστεί ως κοινωνικό μέρισμα το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ.



Ωστόσο παραμένουν εστίες αβεβαιότητας που αφορούν στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τις εμπορικές εντάσεις και την Ιταλία, αλλά και την κλιμάκωση των δημοσιονομικών πιέσεων υπό το βάρος δικαστικών αποφάσεων που ακυρώνουν εφαρμοσμένες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Αυτά, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από όσα τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, παρουσιάζοντας την έκθεση του Γραφείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, μπορούν να εγείρουν «επιπλέον δικαστικές διεκδικήσεις από άλλες κατηγορίες μισθωτών ή συνταξιούχων με σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο. Η αβεβαιότητα αυτή, σημειώνεται, «θα μπορούσε να ενισχυθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο με εντεινόμενο πολιτικό ανταγωνισμό, ο οποίος μπορεί να στείλει αντιφατικά μηνύματα όσον αφορά τις δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαταράξει τις ευνοϊκές προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί».

Ο κ. Κουτεντάκης αν και αναγνώρισε το ρίσκο, προέβλεψε πάντως ότι δεν προβλέπεται να δημιουργηθεί «τσουνάμι» υποχρεώσεων του Δημοσίου που θα ανατρέψει τους δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες των κομμάτων είπε ότι εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομιών στόχων και δεν δημιουργούν πρόβλημα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέχρι στιγμής κανένα από τα κόμματα που διεκδικεί την εξουσία δεν διαταράσσει με τις εξαγγελίες του την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.

(ΤΡ, 13/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!