Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 15ετές ομόλογο * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,017 δισ. ευρώ το 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 3,5% το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στο τρίτο τρίμηνο του 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένο στα 334 δισ. το ελληνικό χρέος για το γ' τρίμηνο * ΟΑΕΔ: Στους 1.128.421 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο * ΤτΕ: Στα 5,56 δισ. το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2019 * Έως 29/2 οι χειμερινές εκπτώσεις * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

30/11/18

Το ακατάσχετο Κοινωνικό Μέρισμα «ανάσα» για οφειλέτες του Δημοσίου


«Σωσίβιο» για τους περισσότερους από τους 4.312.395 οφειλέτες του Δημοσίου και ειδικά για όσους ανήκουν στους 1.148.583 που έχουν υποστεί κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, θα αποτελέσει το κοινωνικό μέρισμα που θα καταβληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη είτε στην εφορία και στο υπόλοιπο Δημόσιο, είτε τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε μια περίοδο που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρεί σε 5.227 κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο σε μηναία βάση και οι οφειλέτες αυξάνονται με ρυθμό 14% από μήνα σε μήνα, το ακατάσχετο κοινωνικό μέρισμα έρχεται να καλύψει «τρύπες», δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες υπερήμερους οφειλέτες.Και η ανάσα αυτή δεν είναι μικρή. Τον Δεκέμβριο χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και πιθανώς ρυθμισμένες οφειλές που έχουν προς την εφορία. Το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και θα κυμαίνεται από 250 έως και 1.350 ευρώ θα κατευθυνθεί σε μεγάλο βαθμό για να πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις. Δηλαδή θα βγουν από τη μια τσέπη του Δημοσίου για να μπουν στην άλλη.

Η έκδοση της υπουργικής απόφασης με όλες τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται έως την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, μέσω της οποίας θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις.

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για το Κ. Μέρισμα

(ΠΑ, 30/11/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!