Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Για την προστασία της κατοικίας τους τρέχουν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες


Το σοκ της κατάργησης του Νόµου Κατσέλη στο τέλος του χρόνου θα είναι ισχυρό και µόλις τώρα φαίνεται ότι άρχισε να το αντιλαµβάνεται η κυβέρνηση. Και κάπως έτσι φτάσαµε στην καταδικαστική, πρόσφατη αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιµάκια των δανειστών, που διαπίστωσαν ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται προστασίας -κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό- ακόµη δεν έχει αποδώσει καρπούς και, ως εκ τούτου, µια παράταση του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου δεν κρίνεται σκόπιµη.

Το θέµα θα ξανασυζητηθεί τον ∆εκέµβριο, ωστόσο µόνο και µόνο το γεγονός ότι µέσα σε ένα εξάµηνο οι αιτήσεις υπαγωγής στον Νόµο Κατσέλη µειώθηκαν κατά περίπου 6.500, άρα δεν προκύπτει ξεκαθάρισµα «µπαταχτσήδων», καθιστά τη διαδικασία τυπική και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του αρµόδιου υπουργού, Γ. ∆ραγασάκη.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η µάχη ήταν χαµένη εξαρχής, πολλοί άλλοι λένε, όµως, ότι η µάχη δεν δόθηκε ποτέ, αφού η κυβέρνηση επέλεξε να ρίξει το βάρος στο θέµα των συντάξεων. Και τώρα τι γίνεται µε τους περίπου 2,5 εκατοµµύρια δανειολήπτες; Ποια θα είναι η τύχη των περίπου 25.000 νοικοκυριών που «κόπηκαν» στον προθάλαµο του Νόµου Κατσέλη; Υπάρχει, πλέον, κατοικία που µπορεί να θεωρηθεί ασφαλής;



Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να εφαρµόσει µοντέλο Κύπρου, αµέσως µετά την εκπνοή του Νόµου Κατσέλη. Τι σηµαίνει αυτό; Θα παροτρύνει ή θα αφήνει τις τράπεζες να προχωρούν σε ρυθµίσεις οφειλών και εν συνεχεία θα παρεµβαίνει και θα επιδοτεί τις πληρωµές δόσεων για νοικοκυριά µε πολύ χαµηλό εισόδηµα. Εάν, π.χ., η τράπεζα «παγώνει» το 50% του δανείου και «σπρώχνει» το υπόλοιπο 50% σε βάθος χρόνου, θα έρχεται η κυβέρνηση και θα επιδοτεί για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα (3-5 χρόνια) αυτές τις πληρωµές, εφόσον οι δανειολήπτες διαθέτουν πολύ χαµηλό εισόδηµα.

Η πρώτη αντίδραση των τραπεζών σε σενάρια που στηρίζονται σε εισοδηµατικά όρια είναι µάλλον αρνητική, καθώς για αυτές είναι κρίσιµο οι ρυθµίσεις δανείων -και φυσικά οι πλειστηριασµοί- να προχωρούν µε πολύ απλές διαδικασίες και σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα.

Με αυτό το σκεπτικό εισηγούνται, άλλωστε, ένα πλαίσιο προστασίας ανάλογο του Νόµου Κατσέλη, αλλά για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Το µόνο σίγουρο είναι ότι η ολιστική κάλυψη του Νόµου Κατσέλη - Σταθάκη για υποχρεώσεις απέναντι και σε τράπεζες και σε Εφορίες και σε ασφαλιστικά ταµεία θα πάψει να υφίσταται, ενώ ουδείς µπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι µέλλει γενέσθαι µε τους χιλιάδες µικροµεσαίους, που πήραν επαγγελµατικά δάνεια, υποθηκεύοντας την πρώτη τους κατοικία.

Τρέχουν οι υπερχρεωμένοι
Στο παρά πέντε της εκπνοής του «περίφημου» νόμου Κατσέλη οι δανειολήπτες σπεύδουν στα δικηγορικά γραφεία προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να εκμεταλλευτούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την τέλος του νόμου όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και τον νέο νόμο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να τρέξουν να προλάβουν τις όποιες αλλαγές.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες αποστέλλουν επιστολές σε δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, καλώντας τους να παραιτηθούν από την αίτησή τους και να προσέλθουν για ρύθμιση της οφειλής με «κούρεμα», αντίστοιχο αυτού που θα λάμβαναν αν το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση.

Πηγή: parapolitika.gr (ΠΑ, 16/11/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!