Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Πώς θα πάρουν σύνταξη 80.000 επαγγελματίες που δεν μπορούν λόγω οφειλών


Σχέδιο «απεγκλωβισμού» 80.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (των πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ ) που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, «κούρεμα» παλαιών οφειλών ακόμη και κατά 50%, με ταυτόχρονο επανυπολογισμό των οφειλών αυτών με βάση το 20% του φορολογητέου εισοδήματος που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας των χρεών.

Η λογική του επανυπολογισμού με βάση τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα θα αφορά περιπτώσεις όπως πτωχευμένοι επιχειρηματίες, επιτηδευματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους κ.α., οι οποίοι βρίσκονται «εκτός» εξωδικαστικού μηχανισμού.

Το σχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, προβλέπει υπολογισμό εκ νέου των οφειλών με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα του ασφαλισμένου την χρονική στιγμή της δημιουργίας του χρέους.

Το εισόδημα θα εντοπίζεται από τις φορολογικές δηλώσεις των ετών κατά τα οποία δημιουργήθηκαν τα χρέη. Η νέα οφειλόμενη εισφορά θα υπολογίζεται στο 20% επί του εν λόγω εισοδήματος.



Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο οι νέες οφειλόμενες εισφορές να υπολογιστούν για όσους βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση, με βάση το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, δηλαδή με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό (σήμερα 586 ευρώ).

Με το παλιό σύστημα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν εισφορές ανάλογα με την κλάση που ανήκαν, βάσει των ετών ασφάλισής τους. Κάθε τρία χρόνια η μετάταξη στην ανώτερη κλίμακα ήταν υποχρεωτική και στην υψηλότερη, το μηνιαίο ασφάλιστρο ήταν 605 ευρώ το μήνα.

«Ανοίγει η πόρτα» για σύνταξη

Αν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα σημάνει αυτόματα την έξοδο στην σύνταξη χιλιάδων εγκλωβισμένων ελεύθερων επαγγελματιών που λόγω ύψους των οφειλών τους δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη.

Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οφειλέτες με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και οφειλές άνω των 4.000 € (προς ΟΓΑ), των 20.000 € (προς ΟΑΕΕ) και των 15.000 € (προς ΕΤΑΑ).

Αν το χρέος είναι μικρότερο, ο οφειλέτης συνταξιοδοτείται και παρακρατείται μέρος της σύνταξής του για τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του.

Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω οφειλέτες θα λάβουν – εφόσον προχωρήσει η πρόταση – αναλογική σύνταξη σύμφωνα με το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν.

Πηγή: insider.gr (ΔΕ, 12/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!