ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από 6μηνα έντοκα με επιτόκιο -0,05% * ΟΑΕΔ: Στο 1,13 εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 356 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2019 * Έως ‪30 Ιουνίου οι αιτήσεις για ρύθμιση δανείων του τ. ΟΕΚ * Πρωτογενές πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιανουάριο * Στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

22/11/18

Κοινωνικό Μέρισμα 720 εκατ. ευρώ – Πότε και σε ποιους θα δοθεί


Τις επόμενες ημέρες θα κλειδώσει το ακριβές ποσό που θα δοθεί ως εφάπαξ κοινωνικό μέρισμα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέρος του υπερπλεονάσματος των 885 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του έτους.

Αρμόδιες πηγές παρουσιάζουν ως «θέμα διαχείρισης δαπανών» το όλο ζήτημα. Η κυβέρνηση θέλει να διοχετεύσει περίπου το 80% του δημοσιονομικού χώρου του 2018 στο κοινωνικό μέρισμα. Αυτό σημαίνει πως θα χορηγήσει περίπου 720 εκατ. ευρώ, όπως και πέρυσι σε ίδιο αριθμό δικαιούχων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις, αλλά εμφανίζεται να θέλει πρόσθετα δημοσιονομικά στοιχεία, ώστε να μην ενσκήψει κάποιο πρόβλημα στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 2018 κατά 0,48% του ΑΕΠ δεν αμφισβητείται και ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρξει θέμα με τη χορήγηση του μερίσματος.Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζονται διαβεβαιώσεις πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr είναι σε ετοιμότητα, ώστε όταν ανοίξει να υποδεχθεί τις σχετικές αιτήσεις χωρίς πρόβλημα.

Πέρυσι είχαν υποβληθεί αιτήσεις από 2,5 εκατομμύρια πολίτες μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ είχε δοθεί δυνατότητα συμπληρωματικών αιτήσεων μετά τη λήξη της προθεσμίας σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, τα οποία δεν πρόλαβαν θα επιλυθούν.

Με δεδομένο πως το μέρισμα αναμένεται να δοθεί με βάση τα περσινά κριτήρια, το ποσό που θα διανεμηθεί θα κυμαίνεται από 250 έως 1.400 ευρώ, με το μέσο ποσό να διαμορφώνεται σε 570 ευρώ. Πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων θα είναι περίπου 55.000 άνεργοι ηλικίας 18-24 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι περίπου 600.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Σημειώνεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη. Επίσης δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Και εφέτος τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος είναι τα ακόλουθα:

1) Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις:

9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος.
13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη.
15.750 για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο τέκνο.
18.000 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα.
20.250 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα.
22.550 για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα.
27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

2) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και προκύπτει από την τελευταία εκκαθάριση (έως 31 Οκτωβρίου 2018), δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ συνολικά.

3) Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται για κάθε προστατευόμενο μέλος με τρόπο ο οποίος θα προσδιοριστεί με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως αυτό προκύπτει από τις φορολογικές του δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31-10-2018, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο άμεσα ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΕΦΚΑ.

Τέλος, από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα εξαιρεθούν ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού εάν δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, εφόσον έχουν υποχρέωση. Ακόμη θα εξαιρεθούν όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά και δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, δασκάλους, οδηγούς αυτοκινήτων και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Πηγή: insider.gr (ΠΕ, 22/11/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!