Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Κτηματολόγιο: Αρχίζει η υποβολή δηλώσεων στο 63% της χώρας - Το κόστος για τους ιδιοκτήτες


Με άλυτα προβλήματα αρχίζει στις 19 Νοεμβρίου η κτηματογράφηση του 63% της έκτασης της χώρας, που περιλαμβάνει την καταγραφή του 43% των δικαιωμάτων πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους. Κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργάνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου Σωτήρης Λιάρος είπε πως τα νέα προγράμματα αφορούν ορεινές, νησιωτικές και γενικά απομακρυσμένες περιοχές, όπου ως επί το πλείστον οι πολίτες δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περισσότερος χρόνος και χρήμα για να μπορέσουν να δηλώσουν την περιουσία τους.

Σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά προφορικά, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. «Αμφιβάλλω αν οι ίδιοι οι πολίτες γνωρίζουν πού είναι η περιουσία τους. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις τίτλων στις περιοχές αυτές και ήδη οι πολίτες ρωτούν εναγωνίως πώς θα δηλώσουν τα ακίνητά τους» σημείωσε ο κ. Λιάρος. Υπογράμμισε πως μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι αυτή της χρησικτησίας, ώστε είτε με κάποιο μισθωτήριο είτε με ένα άλλο έγγραφο οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποδείξουν ότι νέμονται νομίμως εδώ και πολλά χρόνια την περιουσία που θα δηλώσουν. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΕΚ τόνισε ότι έχει ζητηθεί η αξιοποίηση του ΤAXIS για τη διασταύρωση των στοιχείων, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Η περιοχή που θα ανοίξει τον χορό υποβολής δηλώσεων είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Κάλυμνος και Κάρπαθος) στις 19 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου η Αιτωλοακαρνανία, τα Ιωάννινα, η Αρτα, η Πρέβεζα και η Λευκάδα. Από τις 32 συμβάσεις του διαγωνισμού έχουν υπογραφεί οι 27, ενώ για τις άλλες πέντε (Κυκλάδες, Θεσπρωτία - Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο) εκκρεμεί η εκδίκαση ενστάσεων από συμμετέχοντες. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν από τον στόχο ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους και μετατίθενται για το 2022.



Το κόστος

Τι σημαίνει, όμως, η εκκίνηση της διαδικασίας για την τσέπη των πολιτών; Κατά την κατάθεση των στοιχείων θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα από δύο ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το κτηματόσημο. Πέραν αυτού, απαραίτητος είναι και ο γεωγραφικός εντοπισμός της έκτασης. Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι η έκδοση τοπογραφικού, η οποία όμως κάθε άλλο παρά φθηνή είναι (αρχίζει από 250-300 ευρώ), ενώ ειδικά για μεγάλες εκτάσεις το κόστος μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Παραδιάς: Κίνδυνος για χιλιάδες ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Στα χέρια του Δημοσίου κινδυνεύουν να περάσουν άμεσα χιλιάδες ακίνητα σε 111 περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «αγνώστου ιδιοκτήτη», τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, από το βήμα της ημερίδας του Ελληνικού Κτηματολογίου, σε πόλεις όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και σε περιοχές της Αττικής, όπως η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια και ο Γέρακας, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Δημόσιο. Αυτό θα συνεχιστεί σταδιακά σε όλη τη χώρα, με την ΠΟΜΙΔΑ να ζητεί την άμεση νομοθετική παράταση της προθεσμίας άσκησης δικαστικής προσφυγής έως τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου, ώστε να εναρμονιστεί με την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας αλλά και της παραγραφής δικαιωμάτων του Αστικού Κώδικα.

Παράλληλα, ο κ. Παραδιάς ανέδειξε τη μεγάλη εκκρεμότητα με τα εκτός σχεδίου ακίνητα, χωρίς την επίλυση της οποίας είναι αδύνατη η κατάρτιση αυτής ειδικά της νέας φάσης του Εθνικού Κτηματολογίου. «Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν ή φέρεται ότι έχουν κάποια δασική μορφή, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και την επίκληση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885!» σημείωσε, προτείνοντας να ισχύσει παρόμοια ρύθμιση με αυτή που προκρίθηκε πριν από 15 χρόνια για τα εντός σχεδίου ακίνητα.

Πηγή: Δημοκρατία (ΚΥ, 11/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!