Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Για διάστημα έως και 42 μηνών οι επιστροφές αναδρομικών στους συνταξιούχους


Κλειδώνουν οι επιστροφές αναδρομικών σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους, για διάστημα από 12 έως και 42 μήνες, με ποσά που κυμαίνονται από 3.518 ευρώ έως και πάνω από 22.000 ευρώ για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συνεχίσουν τις αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, ώστε να εξασφαλίσουν μέσω αγωγών τα αναδρομικά 42 μηνών, ενώ το υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα επιστροφών μόνον για διάστημα 12 μηνών, από Ιούνιο 2015 που βγήκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές των νόμων 4051 και 4093 μέχρι Μάιο 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η πληρωμή αναδρομικών μόνον για ένα έτος δεν καλύπτει τους συνταξιούχους, γιατί οι μειώσεις συνεχίζονται και μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μοιράσει ένα επίδομα αντί αναδρομικών, ενώ τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είναι πολλαπλάσια και δικαιώνονται από τα δικαστήρια.



Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, γιατί έτσι κατοχυρώνονται αναδρομικά από Ιούνιο 2015 ως και Δεκέμβριο 2018, τα οποία μπορούν να κερδηθούν στο δικαστήριο.

Οσοι δεν κάνουν αιτήσεις χάνουν αναδρομικά από 3.000 ως και 28.000 ευρώ, καθώς τα ποσά αυτά, είτε πάρουν είτε όχι ένα επίδομα από την κυβέρνηση, παραγράφονται και δεν διεκδικούνται στα δικαστήρια.

Ενδέχεται μάλιστα ανάλογα με τη ρύθμιση που σχεδιάζει να περάσει η κυβέρνηση, να κλείσει και η πλατφόρμα των αιτήσεων από Ιανουάριο του 2019, αποκλείοντας σε αυτή την περίπτωση από τους συνταξιούχους το δικαίωμα να διεκδικήσουν περισσότερους μήνες από ένα δωδεκάμηνο που μπορεί να τους δώσει επιστροφές η κυβέρνηση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΔΕ, 26/11/18)

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για τα Αναδρομικά



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!