Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΕΦΚΑ: Αύξηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης για 400.000 ασφαλισμένους


Τον δρόμο για την αύξηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, για -όπως εκτιμάται- τουλάχιστον 400.000 ασφαλισμένους, ανοίγει έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, πρόκειται για εργαζόμενους σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, καθώς και επαγγελματίες και επιστήμονες,οι οποίοι πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δεν είχαν ανώτερο πλαφόν στις ασφαλιστέες αποδοχές και επομένως κατέβαλαν υψηλοτερες εισφορές σε σχέση με το ΙΚΑ ή είχαν παράλληλη ασφάλιση.

Βάσει του άρθρου 30 του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), για ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 και οι οποίοι, σύμφωνα με το προϊσχύον νομοθετικό καθεστώς, κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς.



Εκτός από τις γενικές κατηγορίες ασφαλισμένων που περιγράφονται στην εν λόγω διάταξη, η δυνατότητα αυτή παρέχεται και στους παλαιούς ασφαλισμένους (για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993) που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα του ΤΑΠ-ΔΕΗ, οι οποίοι δικαιούνται την εν λόγω προσαύξηση για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς που υπερβαίνει το συνολικό ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη Κλάδου Σύνταξης και επασφαλίστρου βαρέων επαγγελμάτων των αντίστοιχων κατηγοριών εργαζομένων- υπαγομένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αν κατά την περίοδο υπολογισμού της σύνταξης -μεταξύ του διαστήματος 1.1.2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης- δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης τουλάχιστον πέντε ετών (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής ασφάλισης ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος), τότε για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών αναζητείται χρόνος ασφάλισης (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος) και κατά το πριν την 1.1.2002 χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση έως πέντε ετών ασφάλισης.

Πηγή: athina984.gr (ΠΕ, 15/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!