Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Τι σπίτι μπορείτε να αγοράσετε στην Αθήνα με 30.000 ευρώ


Μετά από την σχεδόν ολική καταστροφή που υπέστη τα χρόνια της κρίσης με τις τιμές να υποχωρούν έως και κατά 60% με 65% σε σχέση με το 2009, η αγορά κατοικίας του κέντρου της Αθήνας έχει αρχίσει ξανά να αποκτά προοπτικές. Η ανάκαμψη όμως δεν είναι ισομερής. Από τη μια υπάρχουν οι περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον που ήδη οι τιμές έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, από την άλλη όμως εντοπίζονται ακόμη διαμερίσματα που πωλούνται όσο ένα καλό… αυτοκίνητο.

«Οι τιμές σε περιοχές όπως το Κουκάκι, το ιστορικό κέντρο και τα Εξάρχεια έχουν αρχίζει να ανεβαίνουν σημαντικά λόγω του Airbnb και της Χρυσής Βίζα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες σε άλλες λιγότερο προβεβλημένες περιοχές του κέντρου», σημειώνει έμπειρος μεσίτης που δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει ακόμη ανοιχτό ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για αγοραστές, το οποίο όμως θα κλείσει μέσα στο 2019.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 1,2% το β’ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αντίστοιχα το α΄ τρίμηνο φέτος οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% στην πρωτεύουσα σε σχέση με το 2017. Η εικόνα αυτή όμως είναι αποσπασματική. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) το 84% των συναλλαγών ακινήτων το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έγινε με μετρητά.

«Η εικόνα ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι ενιαία», σημειώνει παράγοντας της αγοράς. «Στο Κουκάκι οι τιμές τετραπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια, ενώ σε άλλες περιοχές όπως ο Άγιος Ελευθέριος, τα Πατήσια, ο Κολωνός και η Κυψέλη η εικόνα είναι απλά στάσιμη». Σε αυτές τις περιοχές εντοπίζονται ακόμη ευκαιρίες για την αγορά διαμερίσματος με 30.000 και 40.000 ευρώ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για διαμερίσματα σε παλιές πολυκατοικίες, τα οποία πολλές φορές χρειάζονται ανακαίνιση. Ακόμη και έτσι όμως οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα που πριν από την κρίση δεν συζητούνταν καν για την αγορά.

Οι αγοραπωλησίες αυξάνονται. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 67,5% στα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων που έχουν υποβληθεί στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών. «Παρά την μεγάλη αύξηση στις συναλλαγές οι κυρίως ξένοι αγοραστές είναι αυτοί που εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι και έτσι αυτά που φεύγουν είναι τα καλύτερα ακίνητα στις καλύτερες περιοχές. Αυτό φαίνεται και από το διάστημα που μένουν προς πώληση πολλά ακίνητα», σημειώνει ο ίδιος παράγοντας. «Βέβαια όσο μειώνεται το απόθεμα τόσο θα αυξάνονται και οι τιμές σε αυτά που λέμε δεύτερης κατηγορίας διαμερίσματα, αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά», συμπληρώνει.



Τι πωλείται με 30.000 ευρώ
Με μια αναζήτηση στις δημοφιλείς ιστοσελίδες αγγελιών κάποιος μπορεί να εντοπίσει πωλητήρια διαμερισμάτων έως και 100 τμ σε περιοχές όπως τα Πατησία, η Πλατεία Αττικής και η Κολιάτσου όπου οι τιμές διαμορφώνονται στα 350 με 400 ευρώ τμ. Από την άλλη εμφανίζονται και «διαμερίσματα» 13 τετραγωνικών μέτρων (συνήθως δώματα) στα Ιλίσια και κοντά στο Χίλτον.

Πηγή: insider.gr (ΣΑ, 24/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!