Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * Κλειστά Παρασκευή και Δευτέρα τα σχολεία λόγω εκλογών * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο * Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Ηλεκτρονικά η τήρηση βιβλίων από το 2020 * Στο 1,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Απρίλιο * ΤτΕ: Στα 1,456 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τετράμηνο

12/11/18

Αναδρομικά: Πώς θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας σε δόσεις των 3.000 ευρώ


Αναδρομικά σε δόσεις των 3.000 ευρώ μπορούν να κερδίσουν οι συνταξιούχοι «σπάζοντας» το σύνολο των διεκδικήσεών τους σε μικρότερα ποσά -και σε περισσότερες αγωγές- ώστε να πετύχουν άμεση πληρωμή από τα ταμεία μόνο με τις πρωτόδικες αποφάσεις και αποκλείοντας το δικαίωμα του Δημοσίου να ασκήσει έφεση καθυστερώντας την καταβολή των χρημάτων τους.

Οι δικαστικές αποφάσεις για ποσά κάτω των 3.000 ευρώ δεν είναι εφέσιμες αλλά ανέκκλητες ως προς την εφαρμογή τους και κανένα Ταμείο δεν μπορεί να προβεί σε έφεση κατά δικαστικής απόφασης που το υποχρεώνει να καταβάλει ποσά ως 3.000 ευρώ.

Στις επιλογές λοιπόν που έχουν οι συνταξιούχοι είναι αφενός να διεκδικούν όλο το ποσό από τις παράνομες μειώσεις (π.χ. 10.000 ή 15.000 ευρώ), αλλά και να σπάσουν τις αγωγές τους σε τρεις, τέσσερις ή περισσότερες, διεκδικώντας από 3.000 ευρώ σε κάθε μια ώστε εφόσον δικαιωθούν να μπλοκάρουν τις εφέσεις των Ταμείων και να πάρουν τα οφειλόμενα σε δόσεις!Το κέρδος στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν τα χρήματα με ανέκκλητη απόφαση Πρωτοδικείου. Το μειονέκτημα είναι ότι τα λεφτά έρχονται σε δόσεις, ανάλογα με το πότε θα εκδικαστούν οι αγωγές, εφόσον η κάθε μια κατατίθεται σε διαφορετική ημερομηνία. Το κόστος επίσης είναι κάτι που πρέπει να το λάβουν υπόψη τους γιατί σε μια αγωγή με όλο το διεκδικούμενο ποσό θα πρέπει να καταβάλουν άπαξ τα δικηγορικά έξοδα, ενώ αν προβούν σε δυο και τρεις αγωγές, τα έξοδα θα είναι περισσότερα, αλλά αποφεύγουν τη χρονοτριβή των εφέσεων!

Για παράδειγμα:

–Συνταξιούχος που παίρνει σήμερα κάτω από 1.000 ευρώ κύρια και επικουρική σύνταξη, εκείνο που διεκδικεί είναι τα αναδρομικά από τα κομμένα Δώρα. Αν η κύρια σύνταξη είναι 700 ευρώ και η επικουρική 130 ευρώ, τότε το διεκδικούμενο ποσό είναι 700 ευρώ το χρόνο από Δώρα κύριας και 260 ευρώ από Δώρα επικουρικής. Συνολικά τα αναδρομικά είναι 960 ευρώ το χρόνο. Αν τα ζητήσει για μια 5ετία το ποσό είναι 4.800 ευρώ. Αν όμως τα ζητήσει από τότε που ορίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε ότι τα Δώρα κακώς κόπηκαν και θα έπρεπε να επανέλθουν από Ιούνιο 2015, τότε το διεκδικούμενο ποσό θα καλύπτει 3,5 χρόνια, από Ιούνιο 2015 ως και τον Δεκέμβριο του 2018 και θα περιοριστεί στα 3.360 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να έρθουν πίσω τα αναδρομικά πιο γρήγορα και μόνο με την πρώτη δικαστική απόφαση, ο συνταξιούχος μπορεί να βγάλει τα 360 ευρώ και να περιοριστεί σε αγωγή για τις 3.000 ευρώ. Με πρωτόδικη απόφαση θα πάρει όλο το ποσό, χωρίς να μπλέξει στις εφέσεις γιατί δεν θα μπορεί να τις ασκήσει το Δημόσιο!

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΔΕ, 12/11/18)

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για τα ΑναδρομικάΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!