Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * Μειώθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές στο επτάμηνο 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,3% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο * Στο 17,2% η ανεργία τον Μάιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

30/11/18

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Δεν μετρούν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες


Στη λύση του να μην ισχύσουν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο σε 3.792 τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα, στο κριτήριο των περιουσιακών στοιχείων για την καταβολή του "κοινωνικού μερίσματος", φαίνεται πως καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Έτσι δεν θα αποκλειστούν από το δικαίωμα διεκδίκησης του μερίσματος οι περίπου 946.000 ιδιοκτήτες των οποίων οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων πήραν την ανηφόρα.

Με βάση αυτό τον σχεδιασμό θα "μετρήσουν", ως ένα από τα κριτήρια για τη καταβολή του μερίσματος, οι ισχύουσες πριν από την αύξηση του Ιουνίου αντικειμενικές τιμές στα παραπάνω ακίνητα, ενώ όσον αφορά τα υπόλοιπα κριτήρια το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν όπως και πέρυσι. Φέτος όπως ανακοινώθηκε από το Πρωθυπουργό στη Βουλή θα διατεθούν ως "κοινωνικό μέρισμα", 710 εκατ. ευρώ σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες, και το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι, πιθανότατα στις 14 Δεκεμβρίου, θα κυμαίνεται από 250-1350 ευρώ. Η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια εισοδήματος, τις κατηγορίες των δικαιούχων, τον τρόπο υπολογισμού, τα ποσά κλπ αναμένεται να εκδοθεί τη ερχόμενη Τρίτη ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα "koinonikomerisma.gr" για την υποβολή των αιτήσεων.Όπως και πέρυσι το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν θα δεσμεύεται, ούτε θα συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο ή σε τρίτους, και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για τη καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ποια θα είναι τα εισοδηματικά και και περιουσιακά κριτήρια
Τα εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν ως εξής:

Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:

Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα περιουσιακά κριτήρια θα καθοριστούν ως εξής:

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2017, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2017/100.Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2017.

Πηγή: newpost.gr (ΠΑ, 30/11/18)

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για το Κ. ΜέρισμαΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!