Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος * Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 3 Ιουνίου * Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Έως 31/5 η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΦΠΑ * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

24/11/18

1 δισ. ευρώ χάνουν οι συνταξιούχοι από το "πάγωμα" των αποδοχών τους


Μόλις 730 εκατ. ευρώ είναι το "καθαρό" όφελος των συνταξιούχων από τη μη περικοπή των συντάξεών τους από το 2019 και έπειτα. Και αυτό γιατί, ενώ θα γλιτώσουν 1,730 δισ. ευρώ από τη διάσωση των αρνητικών "προσωπικών διαφορών", θα χάσουν σχεδόν 1 δισ. ευρώ από το "πάγωμά" τους έως το 2022…

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, από την 1/1/2019 δεν χρειάζεται να περιορισθούν έως 18% κοντά 1,4 εκατ. συντάξεις με αρνητικές "προσωπικές διαφορές". Ωστόσο, θα πρέπει να "παγώσουν" όλες -δηλαδή και οι 2,5 εκατομμύρια- συντάξεις στο διάστημα 2019-2022. Αυτό σημαίνει πως δεν θα δοθούν ονομαστικές αυξήσεις τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια, θα υπάρξουν έμμεσες μειώσεις στο πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων, καθώς, ενώ θα αυξάνεται ο πληθωρισμός, το ύψος των ονομαστικών αποδοχών τους θα παραμένει το ίδιο, και έτσι θα περιορίζεται η καταναλωτική ικανότητά τους.Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, η μη περικοπή των συντάξεων σημαίνει πως οι συνταξιούχοι θα γλιτώσουν 1,730 δισ. ευρώ κατά το εν λόγω έτος. Ωστόσο, στο Staff Working Document της ίδιας έκθεσης, αναφέρεται πως το "πάγωμα" των συντάξεων θα φέρει εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ στην επόμενη 4ετία. Η έμμεση αυτή μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων αντιστοιχεί σε 250 εκατ. ευρώ ανά έτος. Αυτή θα προκληθεί από τη μη καταβολή ονομαστικών αυξήσεων περίπου 2% κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει "ρήτρα ανάπτυξης" από το 2019, δηλαδή αύξηση των συντάξεων με βάση τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Η "ρήτρα" αυτή ουσιαστικά "παγώνει" για 4 χρόνια, καθώς καμία σύνταξη δεν θα λάβει αύξηση έως το 2022. Σύμφωνα δε με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συντάξεις με αρνητικές "προσωπικές διαφορές" δεν θα πρέπει να πάρουν καμία αύξηση μέχρι να αποσβεστούν πλήρως αυτές οι διαφορές.

Αντίθετα, βάσει του ίδιου νόμου, οι συντάξεις με θετικές "προσωπικές διαφορές" θα πρέπει όχι μόνο να πάρουν αύξηση βάσει της "ρήτρας ανάπτυξης", αλλά και κάθε χρόνο έως το 2023 θα πρέπει να πιστώνονται με άλλη μία "δόση" αύξησης έτσι ώστε να φτάσουν το επίπεδο που έχει προκύψει από τον επαναϋπολογισμό τους.

Στελέχη του υπ. Εργασίας ανέφεραν πως αυτό θα ισχύσει, ενώ το μόνο μέτρο που καταργηθεί με σχετική τροπολογία θα είναι η μείωση 18% στις συντάξεις με αρνητική "προσωπική διαφορά".

Κατά τα άλλα, όσες συντάξεις έχουν αρνητική "προσωπική διαφορά" πάνω από 8% θα συνεχίσουν να μην παίρνουν αύξηση μέχρι να συμψηφισθεί πλήρως αυτή η διαφορά με τις αυξήσεις. Το "ορόσημο" του 8% προκύπτει από το σωρευτικό άθροισμα των αναμενόμενων ετήσιων αυξήσεων (2%) την περίοδο 2019-2022.

Πηγή: Capital.gr (ΣΑ, 24/11/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!