Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

18.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις την ημέρα για τα αναδρομικά στις συντάξεις


Ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος από την επιστροφή των δώρων και των περικοπών του 2012 στο σύνολο των συνταξιούχων, συνιστώντας δημοσιονομική «βόμβα» για το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία.

Το γαϊτανάκι των διεκδικήσεων αναδρομικών από τις διαφορές που προέκυψαν στις συντάξεις λόγω των μειώσεων του 2012 έχει ενταθεί τον τελευταίο μήνα, γεγονός που συνεπάγεται πως αν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, τότε θα υπάρξει δημιονομική εκτροπή καθώς η δέσμευση για την διατήρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κάτω από το 16,2% του ΑΕΠ θα είναι αδύνατον να τηρηθεί.

Η έκβαση των αγωγών που υποβάλλουν καθημερινά οι συνταξιούχοι είναι αμφίβολη, παρότι νομικοί κύκλοι τονίζουν πως αγωγές οι οποίες είχαν ήδη ασκηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015 θα ευδοκιμήσουν και θα δικαιωθούν αναδρομικά από το 2012.

Όσο για τις αγωγές που ασκούνται τώρα, οι απόψεις διίστανται. Οι πιθανότητες να ευδοκιμήσουν στο μέλλον εξαρτώνται από το αν θα κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, μέσω του οποίου το κράτος επεχείρησε να συμμορφωθεί με την απόφαση – βόμβα του ΣτΕ.



Συνεπώς όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν ήδη υποβάλλει αγωγές, μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των περικοπών για 42 μήνες, δηλαδή για το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2015 – Δεκέμβριος 2018.

Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι οι αγωγές που θα υποβληθούν σήμερα θα προσδιοριστούν πιθανότατα σε 3 – 4 χρόνια πρωτόδικα, ενώ πρέπει να υπολογιστούν και άλλα 2-2,5 χρόνια για το εφετείο. Αν ο συνταξιούχος κερδίσει και στο εφετείο, το Ταμείο μπορεί να προσφύγει για αναίρεση στο ΣτΕ, αλλά στο μεταξύ είναι υποχρεωμένο να τον πληρώσει.

18.000 αιτήσεις την ημέρα

Ήδη στην πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ( www.efka.gov.gr ) κάθε ώρα υποβάλλονται πάνω από 700 αιτήσεις κατά μέσο όρο και κάθε ημέρα πάνω από 18.000 αιτήσεις. Για την αίτηση απαιτείται χρήση των κλειδαρίθμων του taxisnet, του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 163.000 αιτήσεις, ενώ μόνο στο πρώτο 24ωρο υποβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 αιτήσεις.

Η υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ θεωρείται όχληση και διακόπτει την παραγραφή των αξιώσεων. Για τους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης η παραγραφή αξιώσεων είναι 5ετής. Αν απαντηθεί η αίτηση τότε η νέα παραγραφή ξεκινά από την ημερομηνία που ο συνταξιούχος έλαβε γνώση της απάντησης.

Αν το Ταμείο δεν απαντήσει εντός 6μήνου, τεκμαίρεται σιωπηρή άρνηση της αξίωσης. Αίτηση διακοπής παραγραφής μπορεί να υποβληθεί μόνο μία φορά. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου η παραγραφή είναι διετής και όχι πενταετής.

Πηγή: insider.gr (ΠΕ, 1/11/18)

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για τα Αναδρομικά



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!