Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

1,7 δισ. ευρώ μοιράζει η κυβέρνηση για τις ...Γιορτές


Κλίμα …εορτών θέλει να στήσει από τώρα η κυβέρνηση για τον Δεκέμβριο. Τον τελευταίο μήνα του χρόνου, επιθυμεί, πρώτον να πληρώσει τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, δεύτερον να καταβάλει έκτακτο μέρισμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους και τρίτον να πληρώσει «νωρίτερα από ποτέ» τις συντάξεις του Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει η παραμικρή περικοπή. Τα μετρητά που μπορεί να πέσουν στην αγορά, ανέρχονται στα 1,7 δις. ευρώ περίπου, χωρίς να συνυπολογίζονται τα τουλάχιστον 2 δις. ευρώ που ούτως ή άλλως θα δίδονταν στους συνταξιούχους.

Το σχέδιο «δώσε χρήμα» άρχισε ήδη να υλοποιείται ενώ οι προετοιμασίες θα κορυφωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα βήματα είναι τα εξής:

• Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων ώστε να προετοιμαστεί και σε τεχνικό επίπεδο η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζομένους των ειδικών μισθολογίων. Το μόνο «σύννεφο» έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν τα αναδρομικά με τυχόν οφειλές στην εφορία. Όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα στις αρχές Δεκεμβρίου για την καταβολή 820 εκατ. ευρώ εφάπαξ.
• Η οριστικοποίηση των δικαιούχων του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί επίσης μέσα στον Δεκέμβριο. Η προσπάθεια είναι το ποσό να φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ συνολικά. Αφορολόγητο και μη συμψηφιζόμενο με χρέη ποσό θα εισπράξουν μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί και πάλι η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος ενώ ένα τμήμα του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος θα δοθεί και για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.
• Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με την πρόωρη καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Δεκέμβριο. Η λογική είναι με το που θα ανάψει το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους για την μη περικοπή των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ να κινήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για την όσο το δυνατόν νωρίτερα καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου.



Στην επιδότηση ενοικίου άλλα 185 εκατ.

Στην επιδότηση ενοικίου θα διατεθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 135-185 εκατομμυρίων που θα διατεθεί για τις εξαγγελίες τις ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι, ενώ τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ ήταν 750 εκατομμύρια (για την ακρίβεια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε σταλεί στην Κομισιόν τα μέτρα της ΔΕΘ ανέρχονται σε 765 ακριβώς), τελικά έχουν εξασφαλιστεί για τα μέτρα αυτά 900 με 950 εκατομμύρια.

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη είπαν στο Real.gr ότι αυτή η υπέρβαση πρόκειται να διατεθεί ολόκληρη για να μεγαλώσει το ποσό που θα διατεθεί στην επιδότηση ενοικίου. Επομένως, αντί 200 εκατομμύρια που προβλέπονταν αρχικά, για την επιδότηση ενοικίου θα διατεθούν 335-385 εκατομμύρια με το πιθανότερο σενάριο να είναι αυτό του ανώτατου ορίου.

Να επισημάνουμε ότι τις προηγούμενες βδομάδες διακινούνταν πληροφορίες ότι οι θεσμοί σχεδιάζουν να «κοντύνουν» τα μέτρα της ΔΕΘ. Τα βασικότερα άλλα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ για το 2019 είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες (177 εκατ.), η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους (103 εκατ.), η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά μεσοσταθμικά 10% έως 30% (263 εκατ.).

(ΣΑ, 10/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!