ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ποσού 625 εκατ. στις 26/2 * ΟΑΕΔ: Στο 1,13 εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 356 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2019 * Έως ‪30 Ιουνίου οι αιτήσεις για ρύθμιση δανείων του τ. ΟΕΚ * Πρωτογενές πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Εκτός λειτουργίας το Taxisnet από το Σάββατο 22/2 στις 8:00 έως και την Κυριακή 23/2 στις 24:00 * Αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιανουάριο * Στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

22/11/18

Κοινωνικό Μέρισμα - 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους


Μέρισμα - 13η σύνταξη όπως το έχει βαφτίσει το Μαξίμου, σ’ όλους τους συνταξιούχους, προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την απόδοση ενός είδους δώρου, μερίσματος δηλαδή, προς όλους τους συνταξιούχους, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η οριστική απόφαση επί του θέματος, θα ληφθεί-συγκεκριμενοποιηθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, αν τελικώς γίνουν πράξη τα όσα διεμήνυσε, θα είναι η πρώτη φορά που το μέρισμα προς τους συνταξιούχους, θα αποδοθεί σ’ όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων.Υπενθυμίζουμε τι είχε δοθεί στους συνταξιούχους εν είδει βοηθήματος, τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το 2016 είχε καταβληθεί μέρισμα στους λεγόμενους χαμηλοσυνταξιούχους (βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων που θέσπισε η κυβέρνηση), όσους εισέπρατταν συντάξεις κοντά στο όριο.
Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση απέδωσε εν είδει μερίσματος στους συνταξιούχους, αναδρομικά ποσά που σχετίζονταν με τις εισφορές ασθενείας (υπέρ ΕΟΠΠΥ) που παρακρατούνταν παρανόμως από 2012.

Με όπλο το υπερπλεόνασμα
Φέτος, έχοντας ως «όπλο» το υπερπλεόνασμα και τον ευρύ δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για παροχές και εφαρμογή κοινωνικών μέτρων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αποδώσει μέρισμα-13η σύνταξη, σ’ όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το συνολικό ποσό, το οποίο θα αποδοθεί στους συνταξιούχους, υπό μορφή βοηθήματος, ούτε, φυσικά, έχουν γνωστοποιηθεί οι κλίμακες που θα προσδιορίζουν τα ποσά ανά εισοδηματική κατηγορία συνταξιούχου.

Το κυβερνητικό σχέδιο, άλλωστε, είναι υπό επεξεργασία και γι’ αυτό τον λόγο ο Αναστάσιος Πετρόπουλος απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες επ’ αυτού, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Πηγή: sofokleousin.gr (ΠΕ, 22/11/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!