ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από 6μηνα έντοκα με επιτόκιο -0,05% * ΟΑΕΔ: Στο 1,13 εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 356 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2019 * Έως ‪30 Ιουνίου οι αιτήσεις για ρύθμιση δανείων του τ. ΟΕΚ * Πρωτογενές πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιανουάριο * Στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

29/11/18

Σχέδιο επαναφοράς της «13ης σύνταξης» από το 2019


Τα κριτήρια και τα ποσά
Μετά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και του επιδόματος στέγασης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την καταβολή της «13ης σύνταξης» στους χαμηλοσυνταξιούχους, με προοπτική «μονιμοποίησής» της εφεξής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για φέτος η λεγόμενη «13η σύνταξη» θα δοθεί στους δικαιούχους μέσω του κονδυλίου για το κοινωνικό μέρισμα, ύψους 710 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο επειδή φέτος είναι η τρίτη και τελευταία χρονιά που δίνεται το μέρισμα, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται το σχέδιο «μονιμοποίησης» του σκέλους που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, με την μορφή της «13ης σύνταξης» από το 2019 και έπειτα.

Δηλαδή από τα επόμενα Χριστούγεννα η «13η σύνταξη» θα δίνεται παγίως και ανεξαρτήτως κοινωνικού μερίσματος, ενώ το κονδύλι της θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό.Ουσιαστικά πρόκειται για την επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων, το οποίο δεν θα δοθεί οριζόντια σε όλους, αλλά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Υπό συζήτηση είναι τα κριτήρια αλλά και το ύψος του Δώρου, καθώς το 2010 η 13η σύνταξη περιορίστηκε στα 400 ευρώ για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, το όριο χαμηλής σύνταξης θα προσεγγίζει το αντίστοιχο των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, δηλαδή το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720 ευρώ.

Για φέτος πάντως, οι συνταξιούχοι (μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες που το δικαιούνται) θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα με μια ηλεκτρονική αίτησή τους στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου.

Πηγή: insider.gr (ΠΕ, 29/11/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!