Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Ανοίγει ο δρόμος για 10.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο


Μία ιστορική συμφωνία για τον διαχωρισμό του κράτους και της εκκλησίας «σφραγίστηκε» χθες με το κοινό ανακοινωθέν των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Μία διαδικασία που «έτρεχε» πάνω από 1,5 χρόνο και κανείς δεν είχε «μυριστεί» με αποτέλεσμα το Μαξίμου να τους πιάσει όλους στον ύπνο. Μετά το Σύμφωνο του Κράτους με την Εκκλησία ανοίγει και ο δρόμος για χιλιάδες προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.



Με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι ιερείς «παύουν» να λογίζονται και να πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι και η μισθοδοσία τους θα βαρύνει ολοκληρωτικά την Εκκλησία. Με αυτό τον τρόπο θα αδειάσουν 10.000 θέσεις κληρικών που «βαραίνουν» τον κρατικό προϋπολογισμό. Με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2022, η αναλογία σε σχέση με τις αποχωρήσεις θα διαμορφωθεί στο 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), ενώ να σημειωθεί ότι για φέτος ο κανόνας προσλήψεων - αποχωρήσεων είναι 1:3.

Έτσι η συμφωνία με την εκκλησία ανοίγει την πόρτα για χιλιάδες προσλήψεις από τον νέο χρόνο. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι το 2019 είναι χρονιά εκλογών και σίγουρα το Μαξίμου θα προσπαθήσει να σηκώσει ψηλά το θέμα ποντάροντας στην τόνωση της απασχόλησης.

Τουλάχιστον 1,5 χρόνο υπάρχουν συζητήσεις
Εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα έχει συσταθεί επιτροπή με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι της εκκλησίας, και η οποία έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η διαδικασία αυτή μάλιστα αποτελεί και την «μαγιά» για το ταμείο που θα δημιουργηθεί και θα είναι συμμέτοχος το ελληνικό κράτος.

Πηγή: dikaiologitika.gr (ΤΕ, 7/11/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!