Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * Από 1-26/6 θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * ΟΑΕΔ: 1.124.486 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο * Παρατείνεται έως 30/9 η άυλη συνταγογράφηση * Έως 31/5 η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΦΠΑ * Έως 30/9 το όριο των 50€ για τις ανέπαφες συναλλαγές * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

1/11/18

Ποιοι θα εξαιρεθούν από τις επιστροφές φόρων έως 10.000 ευρώ


Μπορεί η φορολογική διοίκηση να επιστρέφει πλέον άμεσα φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι δικαιούχοι επιστροφής των εν λόγω φόρων θα δουν και χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ωστόσο, μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που δικαιούται επιστροφή φόρου έχει συσσωρευμένες οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες έχουν διογκωθεί πρόσθετα και λόγω προσαυξήσεων, δεν θα τη λάβει.

Σε αυτούς τους φορολογούμενους η ΑΑΔΕ πρώτα θα τον συμψηφίσει τις οφειλές με τα χρωστούμενα. Ύστερα, και εφόσον περισσέψει κάποιο ποσό, θα το καταβάλει στους φορολογούμενους.

Σημειώνεται πως οι επιστροφές φόρων αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις στις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι φόροι που δεν είχαν επιστραφεί στους δικαιούχους έφθαναν τα 1,083 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 464,8 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρου με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έστειλε στις Εφορίες τη σχετική εγκύκλιο με την οποία επιχειρείται επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή ΦΠΑ αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων αξίας μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου ανά δικαιούχο και ανά φορολογία.

Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Για τις συγκεκριμένες επιστροφές φόρου μπορεί να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται.

Η διάταξη αφορά εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και φόρου προστιθέμενης αξίας σε δικαιούχους επιστροφής, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο εντάσσονται. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας, η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα.

Επιπλέον διευκρινίζεται πως η διάταξη εφαρμόζεται εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ανά φορολογία.

Προβλέπεται δηλαδή η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τα 10.000 ευρώ. Η διάταξη εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων προϋποθέσεων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων.

Πηγή: insider.gr (ΠΕ, 1/11/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!