Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Όλα τα σενάρια για το φετινό επίδομα θέρμανσης


Σειρά εναλλακτικών σεναρίων για την αναπροσαρμογή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι οι προθέσεις. Είναι ότι το πλεόνασμα δεν επαρκεί για να καλυφθούν όλες οι εξαγγελίες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση για παροχές και ενεργοποίηση των αντιμέτρων της λιτότητας.

Αυτό από μόνο του περιορίζει και τις επιλογές που έχει η κυβέρνηση για τη διεύρυνση του επιδόματος είτε μέσω της αύξησής του, είτε μέσω της παροχής του σε περισσότερους δικαιούχους είτε με το συνδυασμό των δυο επιλογών.

Το σίγουρο είναι ότι τα νοικοκυριά θα πληρώσουν φέτος περισσότερα προκειμένου να ζεσταθούν. Η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο στο επίπεδο των 0.96 ευρώ ανά λίτρο και φέτος, λόγω του συνδυασμού της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ τους τελευταίους μήνες, διατίθεται στα επίπεδα του 1,15 ευρώ ανά λίτρο. Πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξης του περίπου 0,2 ευρώ ανά λίτρο ή περίπου κατά 21%.

Το πρώτο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει το διπλασιασμό του κονδυλίου του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Πέρυσι μοιράστηκαν στους περίπου 300.000 δικαιούχους 56 εκατ. ευρώ μέσω του επιδόματος θέρμανσης. Αναζητούνται, έτσι, άλλα περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διπλασιαστεί το επίδομα.



Το επίδομα που χορηγήθηκε την περυσινή χειμερινή περίοδο ανερχόταν σε 0,125 ευρώ ανά λίτρο και το σενάριο αυτό προβλέπει το διπλασιασμό του στα 0,25 ευρώ.

Η άλλη επιλογή που εξετάζεται, αλλά με λιγότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί, είναι η διατήρηση του επιδόματος στα περυσινά επίπεδα αλλά η παροχή του σε διπλάσιο αριθμό νοικοκυριών σε σχέση με πέρυσι.

Το δεύτερο σενάριο είναι πολύ πιο λελογισμένο και αρκεί να εξασφαλιστούν από την υπέρβαση του πλεονάσματος 15 έως 20 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αυξηθεί το επίδομα.

Πρόκειται για ένα πιο εύκολο να υλοποιηθεί σενάριο λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού του κόστους.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το επίδομα θα αυξηθεί κατά περίπου 4 έως 5 λεπτά μετριάζοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Πηγή: capital.gr (ΤΕ, 31/10/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!