ΗΛΙΟΣ: Στα 724,18 ευρώ το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις * ΕΛΣΤΑΤ: Στα €335 δισ. αυξήθηκε το δημόσιο χρέος το γ' τρίμηνο του 2018 * Εργάνη: Επιπλέον 141.000 θέσεις εργασίας το 2018 * Έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο * ΟΑΕΔ: Αύξηση των ανέργων κατά 4,06% τον Δεκέμβριο * Στα 1,48 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 * Εκτός στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 (3,162 δισ. ευρώ)

31/10/18

ΕΟΠΥΥ: «Μαχαίρι» στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες

΄
Από το μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ θα περνούν πλέον οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Το επιχείρημα του ΕΟΠΥΥ συνίσταται στον περιορισμό των πλασματικών εξετάσεων, με σκοπό να μειωθούν οι δαπάνες. Γι' αυτόν τον λόγο υιοθετείται πλαφόν ανά μηχάνημα.

Ο Οργανισμός καλεί τα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές, να προσκομίσουν έως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 εξωτερικό σκληρό δίσκο με όλες τις εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, καθώς και ψηφιακής μαστογραφίας, που εκτελέστηκαν και υποβλήθηκαν προς αποζημίωση στον ΕΟΠΥΥ, το διάστημα από 15 έως 30 Μαρτίου 2018.Ο ΕΟΠΥΥ θα διασταυρώσει τις εξετάσεις που έχουν υποβληθεί από τα διαγνωστικά κέντρα με αυτές που έχουν εκτελεστεί ανά συγκεκριμένο μηχάνημα και ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου. Με τον τρόπο αυτό, θα διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει όντως οι εξετάσεις, εάν έχουν χρησιμοποιηθεί ίδιες αξονικές – μαγνητικές τομογραφίες για διαφορετικούς ασθενείς (όπως στην περίπτωση των επιθεμάτων), καθώς και αν παρατηρείται μεγάλη συχνότητα εξετάσεων στους ίδιους ασθενείς. Αυτές οι περιπτώσεις θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο.

Οι ασφαλισμένοι θα δυσκολεύονται να βρουν διαγνωστικό κέντρο ή εργαστήριο εάν έχει κλείσει το πλαφόν κάθε μηχανήματος. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, µε ό,τι συνέβαινε µε τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που είχαν στη διάθεσή τους µόνο 200 δωρεάν επισκέψεις, οι οποίες τελείωναν µέσα στις πρώτες ηµέρες του µήνα. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι µε την τελευταία υπουργική απόφαση τέθηκε περιοριστικό πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις ανά ασθενή, ενώ και ο ίδιος ο γιατρός δεν µπορεί να ξεπεράσει συγκεκριµένο αριθµό παραπεµπτικών.

Το πρόβληµα δεν θα ήταν τόσο µεγάλο εάν τα δηµόσια νοσοκοµεία και οι δηµόσιες δοµές διέθεταν ελεύθερα ραντεβού για να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις, αλλά και τα αντίστοιχα µηχανήµατα. Σήµερα το 90% των εξετάσεων των περίπου 10 εκατ. ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ διεξάγεται στον ιδιωτικό τοµέα, στον οποίο ο ασφαλισµένος καταβάλλει τη συµµετοχή του.

Πηγή: aftodioikisi.gr (ΤΕ, 31/10/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!