Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Τι "κούρεμα" προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες για να βγουν από τον νόμο Κατσέλη


Ευνοϊκές ρυθμίσεις, με κούρεμα των δανείων και μακροχρόνια αποπληρωμή του υπολοίπου προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και έχουν νομική προστασία, εφόσον δεχθούν να αποχωρήσουν και να αποδεχτούν την προσφορά.

Στόχος των τραπεζών είναι να κλείσουν οι υποθέσεις με αυτόν τον τρόπο χωρίς να παραταθεί η εκκρεμότητα μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων που για πολλές περιπτώσεις θα γίνει το 2019, το 2020 ή και αργότερα.

Οι τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει περιορισμένη ανταπόκριση, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς πολλοί δανειολήπτες, ιδιαίτερα όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια προτιμούν το καθεστώς του νόμου Κατσέλη μέχρι την εκδίκαση.



Για τα καταναλωτικά δάνεια προσφέρεται κούρεμα της οφειλής κατά 80% για χρέος έως 50.000 ευρώ ανά τράπεζα. Το κούρεμα δίνεται από όλες τις τράπεζες στις οποίες ο δανειολήπτης έχει χρέη από πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτής της κατηγορίας.

Η ρύθμιση για τα στεγαστικά αφορά αποκλειστικά σε δάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Με βάση την πρόταση η πληρωμή του δανείου θα γίνει με βάση την αξία του ακινήτου και όχι το ύψος του δανείου. Ο δανειολήπτης θα κληθεί να αποπληρώσει σε δόσεις το 80% της σημερινής αξίας του ακινήτου του. Το υπόλοιπο θα «παγώσει» και θα διαγραφεί ολοσχερώς σε βάθος χρόνου, όταν θα έχει αποπληρωθεί το συμφωνηθέν ποσό της ρύθμισης.

Στη ρύθμιση των στεγαστικών σημαντικό ρόλο παίζει η συνολική ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη. Εάν πέραν της πρώτης κατοικίας έχει κι άλλη ακίνητη περιουσία που η συνολική αξία της ξεπερνά το ύψος του δανείου, δεν θα γίνεται κούρεμα και δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από την πληρωμή μόνο του 80%.

Επισημαίνεται ότι για την εξέταση κάθε περίπτωσης ο δανειολήπτης θα χρειαστεί εξατομικευμένη νομική συμβουλή από δικηγόρο.

(ΚΥ, 28/10/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!