Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * Από 1-26/6 θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * ΟΑΕΔ: 1.124.486 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο * Παρατείνεται έως 30/9 η άυλη συνταγογράφηση * Έως 31/5 η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΦΠΑ * Έως 30/9 το όριο των 50€ για τις ανέπαφες συναλλαγές * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

6/10/18

Οι τρεις ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια


Μια τελευταία ευκαιρία που αφορά στην παροχή ευνοϊκής ρύθμισης για την αποπληρωμή των καθυστερούμενων στεγαστικών τους δανείων προσφέρουν, τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες στους κακοπληρωτές πελάτες τους είτε με επιστολές-προσκλητήρια, είτε μέσω του διαδικτύου προκειμένου να εξυγιάνουν το στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο το οποίο μετρά ανοίγματα ύψους 28 δισ. ευρώ (αντιστοιχούν στο 1/3 των καθυστερούμενων δανείων κάθε κατηγορίας).

Μάλιστα ο όγκος των προβληματικών στεγαστικών δανείων φτάνει το 48% το συνόλου των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες από το 2.000 και μετά, δηλαδή με ένα λόγο τα μισά στεγαστικά δάνεια έχουν καταστεί πλέον μη εξυπηρετούμενα μιας και οι κάτοχοί τους έχουν κηρύξει στάση πληρωμών.

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων είναι επίσης το γεγονός ότι από τη μια οι τράπεζες απέτυχαν να πιάσουν τον καθορισμένο στόχο απομείωσή τους, ενώ την ίδια ώρα δημιουργείται μια νέα γενιά προβληματικών στεγαστικών δανείων.Το κεντρικό σύνθημα των τραπεζών προς τους δανειολήπτες προβληματικών στεγαστικών δανείων, μετά μάλιστα και την πίεση του SSM(εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ) για επιτάχυνση του ρυθμού εξυγίανσης του στεγαστικού τους χαρτοφυλακίου ,συνίσταται στο εξής: «Ελάτε και με κάθε τρόπο θα βρούμε λύση με βάση τις δυνατότητες σας».

Συγκεκριμένα το σύνθημα της Εθνικής Τράπεζας σε ειδική ανάρτηση στη ιστοσελίδα της είναι "Μαζί θα βρούμε λύση", σημειώνοντας ότι για άλλους 220.000 πελάτες βρέθηκε λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

Ανάλογο σύνθημα με τίτλο «Ελάτε να βρούμε λύση για τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε...» έχει καταχωρήσει στη ιστοσελίδα της η Εurobank απευθυνόμενη στους πελάτες της που έχουν κάνει στάση πληρωμών.

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινίασε την τηλεφωνική γραμμή (211/1202020) καλώντας τους πελάτες της να βρουν από κοινού κάποια λύση για τη ρύθμιση του δανείου τους, ενώ η Alpha Bank έχει εφαρμογή στην ιστοσελίδα της όπου η τράπεζα μπορεί να προτείνει εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης του δανείου στον πελάτη της με συμφέρουσες λύσεις για αυτόν αρκεί να καταχωρήσει στην εφαρμογή τα μηνιαία εισοδήματά του, το ύψος και τις δόσεις του δανείου και τις ανάγκες του.

Ποιες ρυθμίσεις στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια προτείνουν οι τράπεζες

Τρεις είναι οι βασικότερες ρυθμίσεις των δανείων που προτείνουν οι τράπεζες. Επισημαίνεται ότι για την εξέταση κάθε περίπτωσης θα χρειαστεί να προηγηθεί εξατομικευμένη νομική συμβουλή από δικηγόρο.

α) Καταβολή μειωμένης μηνιαίας δόσης για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ 4 χρόνια) χωρίς κεφαλαιοποίηση τυχόν τόκων από τα ποσά των δόσεων

β) στην περίπτωση αυτή προβλέπονται μειωμένες μηνιαίες δόσεις με επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου μέχρι και 20 χρόνια αρκεί ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Θα του παρέχεται επίσης ως επιβράβευση και μη κεφαλαιοποίηση των τόκων των δόσεων των δανείων.

γ) στην τρίτη περίπτωση προβλέπεται "κούρεμα" του δανείου, αφορά ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις, και εφόσον ο δανειολήπτης τηρήσει τις υποχρεώσεις που θα προβλέπει η ρύθμιση μέχρι τη λήξη της.

(ΣΑ, 6/10/18)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!