Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Πρόστιμο στους ...κατά λάθος συνταξιούχους


Με τόκο 3% θα πρέπει, ενδεχομένως, να επιστρέψει τη σύνταξή του όποιος ασφαλισμένος έλαβε τη σχετική παροχή, χωρίς πραγματικά να είχε δικαίωμα να τη λάβει, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση της κ. Έφης Αχτσιόγλου.

Έτσι, βάσει της ίδιας απόφασης, αν μία υπηρεσία των Ταμείων έδωσε σύνταξη σε έναν ασφαλισμένο, χωρίς όμως τελικά να δικαιολογείται κάτι τέτοιο βάσει των αιτιολογικών που κατέθεσε ο ίδιος, τότε ο κατά …λάθος δικαιούχος όχι μόνο πρέπει να επιστρέψει τα ποσά τα οποία έλαβε ως σύνταξη, αλλά πρέπει να το κάνει και εντόκως.

Η έντοκη επιστροφή της σύνταξης θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένα αν ο ίδιος ο ασφαλισμένος κριθεί από τα Ταμεία ως "υπαίτιος" για την έκδοσή της, δηλαδή αν ευθύνεται ο… ίδιος που οι αρμόδιες υπηρεσίες του έδωσαν τη σύνταξη!

Με άλλα λόγια, ο κατά λάθος συνταξιούχος θα τιμωρείται με ένα πρόστιμο 3% επί των ποσών που έλαβε ως σύνταξη, εφόσον ο ίδιος θεωρηθεί από τα Ταμεία υπεύθυνος για τη σύνταξη που έλαβε, ενώ δεν έπρεπε.



Δηλαδή, με βάση όσα προκύπτουν από τις παραπάνω ρήτρες της σχετικής Απόφασης της κ. Αχτσιόγλου, ακόμα και αν ένας ασφαλισμένος από άγνοια ή ελλιπή ενημέρωση κατέθεσε ανεπαρκή δικαιολογητικά για σύνταξη και τελικά την έλαβε ή/και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενέκριναν επίσης κατά λάθος το σχετικό αίτημα του ασφαλισμένου, θα τιμωρηθεί με το εν λόγω πρόστιμο ο ασφαλισμένος.

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική Υπουργική Απόφαση της κ. Αχτσιόγλου αφορά τον κανονισμό οικονομικής οργάνωσης και λογιστικής λειτουργίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Δηλαδή αφορά επικουρικές συντάξεις, οι οποίες καταβλήθηκαν κατά λάθος σε συνταξιούχους.

Πιο αναλυτικά ορίζεται πως "κάθε παροχή που έχει καταβληθεί αχρεώστητα επιστρέφεται ανεξαρτήτως υπαιτιότητας του λαβόντος".

Με άλλα λόγια, αν μία επικουρική σύνταξη καταβλήθηκε ενώ δεν έπρεπε, θα πρέπει να επιστραφεί στο Ταμείο, εφόσον αποδειχθεί πως ότι πράγματα είναι έτσι. Ωστόσο, "σε περίπτωση υπαιτιότητάς του λαβόντος (σ.σ. τη σύνταξη) αναζητείται εντόκως, με επιτόκιο 3%". Δηλαδή, αν φταίει για την κατά λάθος καταβολή της σύνταξης ο ίδιος ο συνταξιούχος, θα πρέπει να την επιστρέψει με τόκο 3%. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται πώς αποδεικνύεται η "υπαιτιότητα" του κατά λάθος συνταξιούχου.

Παράλληλα με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, "επιτρέπεται συμψηφισμός οποιασδήποτε οφειλής προς το Ταμείο με το σύνολο των χορηγούμενων παροχών, που τυχόν δικαιούται ο οφειλέτης". Με άλλα λόγια, αν ένας αυτασφαλισμένος χρωστά στο ΕΤΕΑΕΠ, τότε οι οφειλές του μπορούν να συμψηφιστούν με τη σύνταξη την οποία θα λάβει.

Εξάλλου, επισημαίνεται, πως "εάν ο οφειλέτης αποβιώσει, οι οφειλές του συμψηφίζονται με τυχόν οφειλόμενες σε αυτόν και στους νόμιμους κληρονόμους του αναδρομικές παροχές, προς απομείωση του χρέους, ενώ το υπόλοιπο ποσό αναζητείται από αυτούς κατά την κληρονομική τους μερίδα".

Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος χρωστά στο ΕΤΕΑΕΠ και πεθάνει, οι οφειλές του προς το εν λόγω Ταμείο θα συμψηφισθούν με οφειλές που ενδεχομένως έχει το Ταμείο προς τον ασφαλισμένο που πέθανε.

Επίσης, τονίζεται πως "σε περίπτωση που μεταξύ των κληρονόμων υπάρχουν πρόσωπα τα οποία έλκουν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα από τον οφειλέτη, το ανεξόφλητο ποσό της οφειλής, παρακρατείται από το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών που τους μεταβιβάζονται ή τους καταβάλλονται".

"Σε περίπτωση" μάλιστα "είσπραξης παροχών μετά το θάνατο του δικαιούχου, υπόχρεος επιστροφής είναι κατά πρώτον ο εισπράξας και αν τούτο καταστεί ανέφικτο οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος".

Η ισχύς των παραπάνω έχει εφαρμογή και για ήδη βεβαιωμένες οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για τις Συντάξεις

(ΤΕ, 24/10/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!