Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Αλλαγές στην παραχώρηση εκτάσεων στους αγρότες


Οριστικό τέλος μπαίνει στο προηγούμενο καθεστώς παραχώρησης εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την 1η Νοεμβρίου λήγουν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης που ίσχυαν μέχρι τώρα για τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Οσες είναι καλλιεργήσιμες ή βοσκότοποι θα παραχωρηθούν με ένα ελάχιστο συμβολικό τίμημα, έως 5 ευρώ το στρέμμα, σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε ανέργους, με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό. Η διάρκεια της μίσθωσης μπορεί να είναι από ένα έως 20 χρόνια, ανάλογα με την καλλιέργεια.



Οι όροι

Η απόφαση, που υπογράφτηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη και δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια, φέρνει αλλαγές στους όρους παραχώρησης αγροτικών ακινήτων του υπουργείου, θέτοντας τα παραχωρητήρια σε νέα βάση. Εάν το σύνολο μιας έκτασης δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα, τότε τη διαχείριση των παραχωρήσεων αναλαμβάνουν οι περιφέρειες, ενώ για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων αρμόδιο είναι το ΥΠΑΑΤ. Σημειώνεται ότι στο υπουργείο ανήκουν περίπου 1.000.000 στρέμματα, εκ των οποίων μπορούν να αξιοποιηθούν περίπου τα 400.000.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η πλήρης ενεργοποίηση του νόμου 4061/2012 δίνει τέλος σε ένα καθεστώς που μέχρι πρότινος ενίσχυε την αδιαφάνεια, κυρίως στην επιλογή των παραχωρησιούχων, ενώ βοηθά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση σε φθηνή γη και τους ανέργους να κάνουν μία νέα αρχή, ενισχύοντας την τοπική οικονομική ανάπτυξη. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, οι αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών της χώρας οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους ενδιαφερόμενους παραχωρησιούχους των αγροτικών ακινήτων της κατηγορίας αυτής.

Πηγή: Δημοκρατία (ΠΕ, 11/10/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!